Politiker väljer taxi

Publicerad

Politikerna i stadshuset verkar rörande överrens om att bilismen i innerstan ska minska till fördel för cykel och kollektivtrafik. Men själva åker politikerna allt mer taxi på skattebetalarnas bekostnad.

Parti efter parti har under hösten presenterat förslag på hur man ska minska bilanvändandet i Stockholms innerstad och i stället satsa på cykel och kollektivtrafik. Men trots det åker de högsta politikerna i Stadshuset själva bara mer och allt oftare taxi.

ABC har tittat på de högsta politikernas taxiåkande i år och kvittona visar att de åkt taxi tre gånger så ofta, alltså närmare 190% fler resor, jämfört med i fjol.

För Vänsterpartiets Ann-Margret Livh har skattebetalarna fått plocka fram plånboken vid flest antal tillfällen. 29 gånger har hon åkt taxi i tjänst i år och hon toppar också ligan i antal kronor räknat.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M), har valt att inte åka taxi på stadens konto, utan låter i stället partiet betala. Det tycker Tomas Rudin (S) är ett sätt att dölja hur mycket man egentligen åker taxi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.