Birgitta Sevefjord (V) rasar över landstinget beslut att avbryta vården för våldtagna kvinnor på Kris och Traumacenter. Foto: SVT

Politiker rasar: ”Det är en skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att svårt traumatiserade kvinnor inte längre kommer att få vård på en specialistklinik i Stockholm får nu kraftiga reaktioner.

- Det är helt vansinnigt, det finns ingen annan i landstinget som kan möta de här kvinnornas behov, säger Birgitta Sevefjord (V), ledamot i Stockholms läns landstingsfullmäktige. 

I över tio år har Stockholms läns landsting betalat för att svårt traumatiserade patienter, många av dem våldsutsatta kvinnor, ska få vård på kliniken Kris- och Traumacentrum.

Men nu har landstinget upptäckt att avtalet de ar med kliniken bara gäller personer som flytt från krig eller upplevt tortyr. Därför avbryts den vård som bland annat våldtagna kvinnor fått på kliniken.

LÄS MER: Kvinnor blir av med traumavård

– De kommer att få god vård någon annanstans, det är de värda, säger Jessica Ericsson (L), ordförande i hälso- och psykiatriberedningen. 

Kan du garantera att ni har den kompetens som behövs?

– Vi jobbar hela tiden med att bli bättre och vi kommer fortsätta att utveckla specialistpsykiatrin inom landstinget, säger Jessica Ericsson (L).

LÄS MER: Kamilla blev våldtagen – kämpar för att få vård

”Skulle behöva upphandla på nytt”

Det var efter en genomgång av gamla avtal som landstinget upptäckte att de årligen låtit omkring 200 patienter få vård på Kris och Traumacentrum trots att de inte ingår i avtalet.

Runt 140 av dessa är kvinnor. 

 – Vi kan inte ersätta vårdgivare för andra saker än vad de har avtal för, det är inte lagligt. Vi skulle behöva upphandla den här vården på nytt i så fall, men det är inte ett alternativ i nuläget, säger Jessica Ericsson (L).

Andra är dock skeptiska till att kvinnorna kommer att få den vård de behöver. 

- Kvinnorna kommer att fara väldigt illa. Det är ingen som kommer att ta hand om dem, det är faktiskt en skandal, säger Birgitta Sevefjord (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.