Kändiskocken: ”Under all kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på det sjukhuskök som skulle stå klart på Södersjukhuset i höst skjuts upp. Nu rasar såväl kändiskocken som politiska partier.

Planerna på ett nytt sjukhuskök på Södersjukhuset har skjutits på framtiden. Trots att en avdelning byggts om och rekryteringen av en kökschef har påbörjats, stoppas planerna av landstingets moderatledda fastighetsbolag Locum.

– Det är alldeles för sent att dra tillbaka det här. Vi har ägnat två år åt att hitta ett nytt sätt att tillaga och servera maten och samtidigt göra den mer näringsrik. Det leder till att patienterna blir friskare fortare. För i nuläget är maten på Södersjukhuset under all kritik. Det är inte någon värdigt att stoppa i sig det som serveras här, säger Markus Aujalay, kock och samarbetspartner i Måltidsprojektet på Södersjukhuset.

– Locums styrelse har idag begravt frågan i en utredning som kan ta ett till två år innan det är klart med ett eventuellt kök i framtiden. Ansvaret är politiskt och Moderaterna har ordförandeposten i Locum så jag tycker att de ska ta tag i frågan snabbt, säger Anna Starbrink (FP), produktionslandstingsråd.

Att Södersjukhuset ska få ett nytt kök är politikerna eniga om. Men Moderaterna vill nu att frågan först ska utredas. Så när det nya köket kan bli verklighet är fortfarande oklart.

– Det finns inga politiska beslut om ett tillagningskök. Vi delar Folkpartiets iver. Vi vill ha ett tillagningskök på Sös. Därför tog jag upp i styrelsen, att man skyndsamt ska utreda detta, säger Charlotte Broberg (M), biträdande finanslandstingsråd och ordförande i Locum. 

Folkpartiet kräver nu att styrelsen i Locum omprövar beslutet och håller sig sitt den ursprungliga planen.

– Jag hoppas att de ska tänka om och inse det huvudlösa i att lägga det planerade köket på is. Så jag hoppas verkligen att de tänker om och är beredda att ompröva det här, säger Anna Starbrink (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.