Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Populärt att låna flytväst i Norrtälje Visa alla (2)
Visa alla (2)

Räddningstjänstens flytvästar succé i Norrtälje

Publicerad

De senaste åren har räddningstjänsten i Norrtälje lånat ut gratis flytvästar till invånarna som vill ut på sjön. Satsningen har varit populär och i år har utlåningen av flyvästar tredubblats.
– Det tycker vi är jätteroligt, säger Malin Carlsson vid Norrtälje brandförsvar.

Brandstationen i Norrtälje är en av landets så kallade flytvästdepåer som samordnas av Svenska Livräddningssällskapet. Hit kan vem som helst komma för att låna en flyväst gratis i högst fyra dagar.

– Genom att låna ut flytvästar kostnadsfritt så vill vi vara med och minimera antalet drunkningsolyckor, säger Malin Carlsson som är brandingenjör vid Norrtälje brandförsvar.

Tredubbling

Norrtälje brandstation lånar ut flytvästar sedan 2015 och i år har antalet utlånade västar tredubblats till ett hundratal jämfört med förra året.

– Vi tror att de som lånar av oss annars hade åkt ut på sjön utan flytväst, eller så hade de valt att stanna på land istället och missat en dag i vår fantastiska skärgård, säger Malin Carlsson.

Flytvästar för hundar

Efter succén med flytvästar funderar nu räddningstjänsten i Norrtälje på att utöka verksamheten och börja låna ut fler sorters säkerhetsutrustning.

– Vi vill utveckla det här och funderar på att börja låna ut flytvästar för till exempel hundar. Vi har även funderat på att börja låna ut bilbarnstolar. Det är en jättebra service för våra invånare, säger Malin Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer