Premiärtur för stans nya pendelbåt

Uppdaterad
Publicerad

Från Ekerö till Klara Mälarstrand vid Stadshuset. Från och med idag kan man åka sträckan med pendelbåt – och SL-kort.

Idag var det dags för premiärturen av den nya pendelbåtslinjen mellan Ekerö och Klara Mälarstrand. Linjen är ett pilotprojekt under två år med totalt sex avgångar dagligen med uppehåll på sommaren. Ombord gäller SL-kortet.

– Det känns jättebra och är välkommet. Nu hoppas vi att det blir lättare för Ekeröbor att ta sig till jobbet och slippa trafik, säger Gustav Hemming (C) landstingsråd med ansvar för sjötrafik.

Hans förhoppning är att detta blir starten för en utbyggd sjötrafik i Stockholm.

Birgit och Jerry Borg bor på Ekerö sedan 1,5 år tillbaka och var väldigt glada över den nya linjen.

– Det är jättetoppen, härligt att kunna åka en båttur till stan, säger Birgit Borg.

Fakta

Linjen Ekerö – Klara Mälarstrand trafikeras måndag till fredag med tre avgångar på förmiddagen och tre avgångar på eftermiddagen.

Linjen kommer att gå höst, vinter och vår, men ha uppehåll under sommaren, då färre arbetspendlar.

Bryggorna är Tappström (Ekerö), Jungfrusund (Ekerö), Kungshättan (Kungshatt), Ekensberg/Gröndal, Lilla Essingen och Klara Mälarstrand (Stadshuset).

Hela sträckan tar omkring 50 minuter. SLs biljett gäller på båten.

Båten tar 190 passagerare, 30 cyklar och två rullstolar (när det är is i Mälaren tar båten 140 passagerare, 10 cyklar och 2 rullstolar).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.