Anna Köning Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna, när Stockholms stads grönblåa majoritet håller pressträff i Stadshuset för att informera om coronaläget i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Finansborgarrådet om coronaläget: ”Stockholm har aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm förbereder sig för vad som kan bli en ”enorm pandemi”. Staden har aldrig varit med om ett liknande scenario, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

– Vi har en exceptionell situation i Sverige, men särskilt i Stockholm. Det beror på att det är många människor, många som rest, vi är en internationell stad och situationen är ansträngd. Vår viktigaste prioritering är givetvis stockholmarnas liv och hälsa, säger Anna König Jerlmyr.

Staden förbereder sig för vad som kan bli en ”enorm pandemi”, enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus. Planerade operationer ställs in och förberedelser pågår för att ta emot fler virusdrabbade.

Corona i Stockholm

– Stockholm har nu börjat ta höjd för att vi kanske får en enorm pandemi, säger Johan Styrud.

”Inte sett något liknande”

Samtidigt ökar antalet patienter som är i behov av intensivvård i landet, och på onsdagskvällen var antalet över 30 enligt svenska intensivvårdsregistret. Stockholm har cirka 90 intensivvårdsplatser som kan utökas till 180.

I går sammankallade Stockholms stad sin krisledningsnämnd, för första gången sedan terrorattentatet på Drottninggatan berättade Stockholms stads grönblåa majoritet på en pressträff. Anna König Jerlmyr (M) beskriver utmaningen som en av de största i modern tid.

– Vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid, säger Anna König Jerlmyr (M).

– Stockholm har aldrig varit med om något liknande.

Smittade äldre på boenden

Socialborgarråd Jan Jönsson (L), säger att Stockholms stad inte kommer att säga nej till någon hemlös med förkylningssymtom som söker tak över huvudet. Boenden håller extra öppet för att hemlösa ska kunna vara inomhus.

Stockholms stad har en planering för barn vars föräldrar har samhällsviktig verksamhet så att de ska kunna tas om hand om skolorna stänger.

– Skolans uppdrag fortsätter även om det kanske sker i andra former men vi kanske inte kommer att kunna räkna med att all samhällsservice fungerar som vi är vana vid. Vi vet inte hur länge men det kan ta flera månader, säger Jönsson.

Resurser och elevers möjligheter att studera på distans ska även ses över.

– Vi kommer behöva utnyttja sommarskola för fler elever, säger Jan Jönsson.

Erik Slottner, (KD) äldreborgarråd, berättar att staden haft ett antal smittade äldre på vård- och omsorgsboenden men vill inte ange exakt hur många eller på hur många boenden det rör sig om. Stockholm har infört besöksstopp på både äldreboenden och servicehus. Besök beviljas bara i mycket särskilda fall, som om en äldre person är i livets slutskede, säger han.

Kan komma nya trafikregler

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) kan parkeringsreglerna för datumparkering komma att ändras.

– Jag har gett trafikkontoret i uppdra att se om man tillfälligt kan snabbspola bort datumparkeringen, dvs städdagarna. Så att de som sitter hemma i karantän inte ska behöva gå ut och flytta sin bil på städdagarna, säger Daniel Helldén.

Beslutet är dock inte fattat ännu.

– Trafikkontoret håller på att titta på om det är möjligt att lösa, både juridiskt och rent praktiskt, säger Daniel Helldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet