Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pridebänk vandaliserad i Rissne

Uppdaterad
Publicerad

Natten till igår blev en regnbågsmålad bänk som några skolelever målat vandaliserad i Rissne i Sundbyberg och någon hade klottrat ”Pride är inget för Rissne”.

Skoleleverna hade målat bänken under onsdagseftermiddagen men den fick bara vara orörd i några timmar – under natten till torsdagen tände någon eld på bänken.

Lena Bergman upptäckte den eldhärjade bänken när hon var på väg till jobbet.

– Jag blev väldigt, väldigt arg och väldigt ledsen. Arg dels å tjejernas vägnar, de som hade målat bänken, men framför allt för att det är en hathandling som gör att människor kanske inte känner sig trygga där de bor och lever, säger Lena Bergman.

Rissne Pride idag

Flera boende i området har reagerat starkt på händelsen och idag anordnas en Pridepicknick i centrum, Rissne Pride, som en motaktion, en manifestation där alla är välkomna.

– I mina ögon är det helt klart ett hatbrott. Det vänder sig uttryckligen mot homo-, bi- och transpersoner när man skriver att Pride inte är välkommet till Rissne. Sedan tror jag att det ger uttryck för en extremt liten minoritet i Sundbyberg och i Rissne. Om inte annat så visar väl samlingen kring dagens event på att det är väldigt många som står upp för alla människors lika värde i Rissne och i resten av kommunen, säger Jesper Wiklund (V), oppositionsråd och initiativtagare till Rissne Pride, som samtidigt betonar att dagens manifestation inte är något partipolitiskt evenemang.

– Det viktiga nu är att vi fortsätter med det här arbetet. Homo-, bi- och transfobi finns i hela världen, det finns i Sverige, det finns i Sundbyberg, men det som finns i Rissne är också ett engagemang för allas lika rättigheter och det är det jag vill sätta fokus på. Bara det att bänkarna blev målade från första början är ju ett tecken på det. Men vi får inte sluta idag, det gäller att stå upp för allas lika värde i morgon också, säger Jesper Wiklund.

Läs mer här: Nu ska de måla en ny bänk

Kärleksbombade Rissne

Lena Bergman är diakon och jobbar på Svenska kyrkan i Sundbyberg. Igår på lunchen gick hon och ett par kollegor till Rissne centrum för att dela ut lappar med regnbågsfärgade hjärtan som man kunde skriva hälsningar på och sätta upp, för att ”lovebomba lite”, med Lena Bergmans ord.

– Det som blev väldigt tydligt var att kärleken var mycket, mycket större än hatet. Det var jättemånga som ville sätta upp lappar medan det bara var en person som uttryckte något slags hatiskt. Och igår kväll hade någon eller några andra lovebombat tunnelbanestationen med en massa hjärtan, så det är påtagligt att de goda krafterna är så oändligt mycket större, säger Lena Bergman.

”Viktigt att anmäla”

Lena Bergman har polisanmält händelsen.

– Det är ett hatbrott, huvudsakligen, tänker jag. Skadegörelsen är förstås också ett brott men just för att det är ett hatbrott tycker jag att det är viktigt att anmäla. Det känns inte jättesannolikt att de får fast någon men då blir det registrerat officiellt och då kanske polisen kan göra någonting, och det känns viktigt, säger Lena Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränd regnbågsfärgad bänk och en vägg med texten ”Pride är inget för Rissne!!”
Foto: Privat
Papperslapp med regnbågsfärgat hjärta.
Foto: Privat