Passagerarfärjan Princess Anastasia bogseras in till Värtahamnen efter att ha gått på grund på Lidingö. Foto: SVT/TT

Princess Anastasia åter i trafik – trögflytande bränsle orsakade motorstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Färjan Princess Anastasia som gick på grund utanför Lidingö på onsdagskvällen är åter i trafik. Under natten har dykare inspekterat skrovet utan att hittat några allvarligare skador.

Färjan kunde fortsätta sin färd mot Helsingfors klockan 7 på morgonen från Frihamnen där färjan legat för natten. De 1 065 personer som fanns ombord kunde övernatta på färjan vid hamnen.

Intryckt skrov

– Vi kunde hitta en lätt intryckning på skrovet men inget allvarligare än så, det är inte heller säkert att denna intryckning orsakades av olyckan i onsdagskväll, säger Tomas Åström, Kris- och beredskaps ansvarig på sjö och luftfarts avdelningen på Transportstyrelsen.

Trögflytande bränsle

Det var en elektrisk blackout som orsakades av att två olika bränslen hade koagulerat. Det trögflytande bränslet täppte igen filtrena till elgeneratorerna, både det ordinarie systemet och nödsystemet.

Haverikommisionen kommer att besöka fartyget vid tillfälle och följa upp händelsen, om det leder till en haveriutredning är i nuläget oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.