Efter pandemin är det en minskad prisskillnad mellan stora och små lägenheter, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Foto: Tomas Oneborg. TT

Prisgapet mellan ettor och fyror har krympt

Uppdaterad
Publicerad

Suget efter större bostad syns i all möjlig statistik. Prisgapet mellan ettor och fyror har krympt kraftigt i pandemins spår, speciellt kring storstäderna.

– Det är en pandemieffekt som är väldigt tydlig. Man vill ha större när man jobbar allt mer hemma, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik. Det visar en ny sammanställning från Svensk Mäklarstatistik.

Under våren har ettorna fallit något i pris, i genomsnitt, medan större lägenheter fortsatt upp.

Trend i landets större städer

I vissa storstadsnära kommuner är förändringarna mycket stora. I Värmdö, öster om Stockholm skiljer det i dag inte mer än cirka 6 000 kronor per kvadratmeter mellan en etta och en fyra eller större. Under motsvarande period i fjol (januari–maj) var gapet omkring 17 000 kronor. Trenden är likartad över stora delar av landets större städer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både spekulanter och mäklare förbluffas av den snabba prisutvecklingen på stora lägenheter. Men är de höga priserna här för att stanna? Hör mäklaren berätta om kundtrycket. Foto: Tommy Bergman/SVT

Värmdö, – 11 444 kr

Nacka, – 7 811 kr

Järfälla, – 5 220 kr

Knivsta, – 4 929 kr

Solna, – 4 251 kr

Nynäshamn, – 4 191 kr

Täby, – 3 242 kr

Lidingö, – 3 214 kr

Sundbyberg, – 3 177 kr

Haninge – 2 927 kr

Upplands Väsby – 2 716 kr

Norrtälje, – 2 690 kr

Sigtuna, – 2 414 kr

Södertälje, – 2 004 kr

*Så mycket har prisskillnaden mellan en etta och en fyra eller större minskat på ett år (jan–maj 2020– jan–maj 2021), räknat i kronor per kvadratmeter.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.