Här visar Per Svedmark, vd för Ryggkirurgiskt Centrum på Sophiahemmet, den nya covid-avdelningen. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Här ställer Sophiahemmet om till covid-vård – öppnar 16 akutplatser

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen öppnades en akutavdelning för covid-patienter på Sophiahemmet. Den nya avdelningen tar emot 16 patienter.

– Vi har gjort om en postoperativ enhet på vår ryggkirurgiavdelning där vi kommer ta emot covid-patienter från regionens akutsjukhus, säger Per Svedmark, vd för Ryggkirurgiskt Centrum som ligger på Sophiahemmet.

Under december månad vädjade Region Stockholm till privata vårdgivare att hjälpa till med personal för att avlasta den ansträngda vårdsituationen under pandemin. Ryggkirugiskt Centrum nappade och gjorde om en postoperativ avdelning till en helt ny covid-avdelning.

Avtalet är unikt på det sättet att det är den första verksamheten som möblerar om en befintlig avdelning till vård av covidsjuka. Det är ett av fem tillfälliga pandemiavtal som regionen de senaste månaderna har tecknat med privata vårdgivare gällande akut och imperativ vård.

Corona i Stockholm

Avdelning öppen en månad

Patienter som inte behöver intensivvård på akutsjukhusen kommer skickas hit för att avlasta vården. Den nya avdelningen kommer vara öppen under cirka en månad. Enligt avtalet med Region Stockholm återgår sedan Ryggkirurgiskt Centrum till sin vanliga verksamhet.

– Vi har dragit ner på vår ordinarie vård. Det går inte att dra ner längre än så utan att det får konsekvenser för patienter som ska opereras, säger Per Svedmark.

Hur mycket får ni betalt?

– Vi får inte lika mycket betalt som för vår vanliga verksamhet. Men vi får kostnadstäckning för den här vården tror vi.

Spela videon ovan för att se när SVT Nyheter Stockholm fick följa med in på avdelningen.

Andra tillfälliga pandemiavtal med privata vårdgivare

Ersta – akut och imperativ kirurgi

Remeo – intensivvårdsnära rehab

GHP Artytmicentrum – elkonverteringar vid förmaksflimmer

Capio Artro Clinic – ortopedisk kirurgi

Utöver dessa kan sjukhusen ha egna avtal med vissa privata vårdgivare. Men just Ryggkirurgiskt Centrum är alltså den första privata vårdaktören som har gjort om en befintlig verksamhet för att ha hand om pandemins drabbade.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet