Foto: SVT / TT

Professorn slog larm redan 2011

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Le Blanc, professor i klinisk stamcellsforskning vid KI och den som avslöjade den nya forskningsskandalen på KI, berättar nu för SVT att hon slog larm redan 2011.

Det var på tisdagkvällen som Svenska Dagbladet kunde berätta att forskare på Karolinska universitetssjukhuset genomfört avancerad forskning på människor utan vare sig tillstånd eller föregående djurförsök.

Avslöjandet kunde göras efter att Katarina Le Blanc, professor i klinisk stamcellsforskning vid KI, trädde fram och berättade.

Moderkaksceller på Karolinska

Nu berättar hon för SVT att hon slog larm redan 2011.

– Jag har haft farhågor om att det saknades både djurdata och tillstånd ändå sedan försöken började 2011.

När slog du larm?

– Jag har påtalat det för mina närmare chefer ända sedan början 2011.

”Finns inga bevis för att det hjälper”

Forskarna har satt in experimentell behandling på svårt cancersjuka patienter med leukemi med celler från moderkakor.

Katarina Le Blanc menar att de lutat sig mot en annan typ av cellforskning och därmed inte haft några bevis för att behandlingarna var säkra.

– Jag tycker att man har gått för fort fram. Man har lutat sig på säkerhetsdata på andra typer av cellterapier och det kan man inte göra när man har en cell som är annorlunda.

Men det är väldigt sjuka patienter, kanske deras sista hopp?

– Men man kan inte säga att det är ett hopp för patienterna i och med att man inte har några bevis för att det hjälper. Man har inte heller några bevis för att det är något som inte är till skada för patienterna, säger hon.

Utesluter inte dödsfall

Under en femårsperiod mellan 2011 och 2016 har minst 68 personer, varav flera barn, behandlats och Katarina Le Blanc menar att man inte kan utesluta att någon kan ha dött till följd av behandlingarna.

– Det kan ju finnas biverkningar av den här typen av cellbehandling och det är också det som man har sett i det lilla kliniska material som finns publicerat. Det är inte tillräckligt studerat innan man gjorde sina behandlingsförsök.

Kan patienter ha dött på grund av det här?

– Det kan vi ju inte veta i och med studierna är ju upplagda på ett sådant sätt att det är svårt att säkert säga om det är på det viset eller inte, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet