Maryam Artan, 14, elev på Rinkebyskolan Foto: Helin Pakdemir

Järvaelevernas smarta app: Chatta med din lärare

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags samlades elever från tre olika skolor från Kista och Rinkeby för att presentera appar som de har tagit fram.

– Det är inte bara de som lär sig av oss, vi lär oss även från dem, säger Abhishek Singh, som har varit mentor i projektet.

Projektet GoIT har tagits fram av IT-konsultbolaget Tata consultancy service. Det går ut på att elever från Rinkebyskolan, Kista grundskola och Stockholm science & innovation school har fått samarbeta för att ta fram appar som ska underlätta vardagen. Syftet med projektet är att få fler unga att bli intresserade av teknologi och programmering.

– Varje grupp får en elev från varje skola. De från Rinkeby och Kista går på högstadiet och vi går ettan på gymnasiet. Tillsammans har vi tagit fram en app, säger Ellen Lund, elev på Stockholm science & innovation school.

Mentor som vägleder

I varje grupp finns en mentor från Tata consultancy service som är där för att vägleda eleverna och underlätta utvecklingen av appen.

– Det har varit en unik upplevelse. När du pratar med eleverna märker man att de nästan kan allt om teknik. Idéer som eleverna har här är bra för oss också. Det är inte bara de som lär sig av oss, vi lär oss även från de, säger Abhishek Singh, IT-konsult på Tata consultancy services som är en av mentorerna för eleverna.

App som underlättar i skolan

Issra Dziri, 15, elev på Kista grundskola Foto: Helin Pakdemir

Varje grupp har skapat en app utifrån vad de tycker saknas i dagsläget.

– Vi har gjort en app som ska hjälpa lärare och elever att kommunicera bättre. Om man har frågor när man har hunnit komma hem efter skolan eller om det är helg så ska man kunna chatta live med lärare. Man ska även kunna kolla på videor som är gjorda av utbildade lärare som ska förklara ämnen. Du ska kunna kommunciera med alla i din klass, säger Issra Dziri, elev på Kista grundskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.