Protesterna började vid midnatt och enligt representanter på plats tänker de inte ge upp förrän politikerna lyssnat på dem. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Protest mot BB-nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Den privatägda förlossningskliniken BB Sophia i Stockholm lägger ned sin verksamhet trots omfattande protester. Några personer genomför nu en sittprotest inne på kliniken.

Vid midnatt stängde BB Sophia, men kvar i lokalerna finns flera övernattande kvinnor som hoppas på en vändning.

– Nu stänger dörrarna, om vi inte gör något nu så stängs de för gott, säger Kristina Turner när SVT Nyheter Stockholm når henne under morgonen.

Några av kvinnorna som protesterar har fött på BB Sophia, andra inte. Dessutom finns tre bebisar i lokalerna. Ockupanterna kräver att BB Sophia ska användas till vad lokalerna är anpassade för, en känd barnmorska till alla och småskaliga barnmorskeledda enheter för lågriskfödande.

– Vi är sex stycken som har satt oss inne på BB Sophia och i morgon får vi avlösning av andra. Vi lämnar inte lokalerna förrän vi blir lyssnade på, säger Kristina Turner, en av flera kvinnor som satte sig inne på BB Sophia strax före midnatt.

”Trötta på att handlingsförlamade politiker”

– Vi, Stockholms födande, är trötta på att handlingsförlamade politiker kör över oss, säger Kristina Turner till DN. Hon är bland annat verksam inom organisationen Födelsehuset.

– I grund och botten handlar det om hur hela förlossningsvården sköts.

I fjol genomfördes omkring 3.200 förlossningar på kliniken. Praktikertjänst, som äger kliniken, meddelade i februari att bolaget säger upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting.

Enligt ockupanterna stöttar personalen på BB Sophia protesten.

– De som behöver föda på ett akutsjukhus ska göra det, de andra ska föda på småskaliga, barnmorskeledda enheter, säger Kristina Turner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet
Protesterna började vid midnatt och enligt representanter på plats tänker de inte ge upp förrän politikerna lyssnat på dem. Foto: SVT
Foto: Ulrika Casselbrant
Foto: Ulrika Casselbrant
BB Sophia. Arkivbild. Foto: TT