Protester mot polisens id-kontroller i t-banan

Uppdaterad
Publicerad

Genom att göra id-kontroller i tunnelbanan av personer med utländskt utseende hoppas polisen att de ska hitta papperslösa som ska avvisas. Men det här väcker starka känslor.

Det har blivit farligt att åka tunnelbana om man saknar uppehållstillstånd och gömmer sig undan avvisning.

Vi är på T-centralen. Jag räknar till åtta SL-anställda och fyra poliser runt spärrarna. De är här för att ta plankare. Men inte bara det.

– De som vi kommer på exempelvis här, som är utländska, kontrollerar vi id och om de får vara i landet, säger polisinspektör Patric Josefsson.

Varnas på sociala medier

Men många har reagerat på polisens nya metoder. Via sociala medier skickas varningar ut till papperslösa om kontrollerna i tunnelbanan.

– Det de gör är att de går på utseende. De hittar en ursäkt för att stoppa människor som har ett icke-svenskt utseende. Det är rasism helt enkelt, säger Anna Nygård,  på nätverket Ingen människa är illegal.

– Det kan nog uppfattas av allmänheten som att vi går på människor av utländsk härkomst oftare. Men det är ju för att polismyndigheterna har satt upp de här målen. Och då måste vi ju gå på den gruppen av människor, säger Patric Josefsson.

”Vi letar där vi tror att de finns”

I polisens interntidning Sambandet kan man läsa om hur poliser skickas ut till Hallonbergen efter ett tips om att det bor många mongoler där. ”Planen är att kontrollera dem som är på väg till sina jobb på morgonen. Resten av styrkan åker till T-centralen för att kolla plankare”.

– Vi vet ju på vilka platser i Stockholms län där det vanligtvis vistas ganska mycket människor som inte har rätt att stanna i Sverige. Och då letar vi ju på de platser vi tror att det finns illegala vistelser, och de nationaliteter som vi i huvudsak har som största mängd, säger Peter Nilsson, som är chef på Gränspolisen i Stockholm.

Ökning med 50 procent

De senaste två åren har Stockholmspolisen ökat antalet tvångsavvisningar med nästan 50 procent. Schengensamarbetet Det gränslösa Europa ställer krav på det man kallar ”inre gränskontroller”. 

– Det är lite polisstat över det hela, med trygghetskameror och trygghetsväktare. I tunnelbanan har vi trygghetsvärdar, trygghetsrum och trygghetskontrollanter överallt. Genom att bygga upp ett sådant system möjliggör man ju för sådana här kontroller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.