Foto: Scanpix

Politiker rasar mot kontroller av papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen på uppdrag av regeringen börjat ”verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut” genom att id-kontrollera papperslösa i Stockholms tunnelbana har många reagerat. Nu ställer sig många riksdagsledamöter kritiska till polisens metoder.

”13.40 polis och biljettkontroll T-centralen”, ”12.10. Polis och kontrollanter i Hornstull t-bana”. De rasar in på Facebook – kommentarerna i gruppen ”REVA Spotter Stoppa Tbanepolisen”. Gruppen uppmanar folk att tipsa om polisens tunnelbanejakt på människor som befinner sig i landet utan uppehållstillstånd, något som SVT Nyheter kunde berätta om i går.

– De som vi kommer på exempelvis här, som är utländska, kontrollerar vi id och om de får vara i landet, sa polisinspektör Patric Josefsson till SVT Nyheter i går, när vi träffades vid T-centralen.

Många kritiska i riksdagen

Polisens arbetsmetoder är något som upprör många, bland dem Maria Ferm Miljöpartiets rätts- och migrationspolitiska talesperson och riksdagsledamot.

– Vi är djupt kritiska till att regeringen väljer att prioritera fler avvisningar och har gett det i uppdrag till polisen. Jag vill att lagen om inre utlänningskontroll ändras så att man inte ska kunna använda spärrarna i tunnelbanan som ett sätt att kringgå lagstiftningen som säger att man inte får kontrollera människor bara på grund av deras utseende, säger hon till SVT Nyheter.

Hon menar att det är slöseri med resurser att polisen prioriterar att jaga papperslösa som inte har begått något brott. Miljöpartiet samarbetar med regeringen om migrationspolitik, men inte på det rättspolitiska området.

Flera riksdagspartier är kritiska till polisens arbetsmetoder. Centerpartiets migrationspolitiske talesperson och riksdagsledamot Johan Hedin tycker att polisen borde välja sina arbetsmetoder ”med stor omsorg”.

– Det är inte tillåtet att genomföra dessa kontroller om det egentliga syftet är att genomföra identitetskontroll. Om man gör det så har man inte bara gjort ett brott mot den goda smaken – utan också lagen och det måste upphöra omedelbart, säger han.

”Det blir mer av en hetsjakt”

Även Vänsterpartiet är starkt kritiska till regeringens uppdrag och polisens arbete, och anser att det måste få ett stopp.

– Man kan ju bara undra vad det är för grundade misstankar som gör att man genomför kontroller i tunnelbanan. Det är en rasprofilering som inte är vare sig rimlig eller laglig, det är rasism. Vi anser att detta är fel, olagligt och måste upphöra genast, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson (V).

Kristdemokraternas rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot, Caroline Szyber, har ännu inte hunnit sätta sig in i debatten, men är kritisk utifrån det som framkommit i media de senaste dagarna.

– Som princip låter inte det här som den bästa arbetsmetoden. Utgångspunkten när man får ett avslag efter en asylprövning är ju i första hand att migrationsverket ska hjälpa de här personerna tillbaka, inte polisen. Jag blir väldigt förvånad om det här nu skulle handla om att man kontrollerar biljetter för att hitta papperslösa, för det är inte så vi ser att det ska ske. Det liknar mer en hetsjakt, säger hon.

S och M vill inte kommentera

Varken Moderaternas ordförande i Socialförsäkringsutskottet, Gunnar Axén eller Socialdemokraternas ordförande i justitieutskottet, Morgan Johansson vill kommentera polisens arbetsmetoder ”så länge det följer svensk lagstiftning”.

Men Johan Pehrson, gruppledare för Folkpartiet och rättspolitisk talesperson, anser att polisen ska verkställa de arbetsuppgifter de fått.

– En sak då är att det handlar om människor som ju har tagit sig hit av något skäl och som det ofta är synd om, men det är inte tillräckliga skäl för att få stanna. Jag är glad att vårt regelverk är ett av de mest humana i Europa, säger han.

Han tycker inte att polisens arbetsmetoder hittills har varit felaktiga.

– Ägnar man sig åt diskriminering vid dessa kontroller att man endast kollar folk efter utseende så är det ett problem, men polisen påstår att så inte är fallet.

Inte heller Sverigedemokraterna ser något problem med det som nu pågår i tunnelbanan.

Jag tycker att det är bra att polisen helt enkelt verkställer myndighetsbeslut – är du papperslös har du inte i Sverige att göra, och det är väl bra att vi har en myndighet som ser till att personer som inte får vara här avvisas. Sedan kan man diskutera metoderna – men jag ser inget problem med att polisen gör det de blivit tillsagda, säger partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof.

REVA-projektet

Projektet REVA, som står för ”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”, är ett nationellt utvecklingsprojekt mellan Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket har påbörjats inom gränspolisavdelningen. Syftet är att öka effektiviteten och rättsäkerheten i verkställighetsarbetet i enlighet med regeringen mål.

Projektet REVA påbörjades 2009 och har inneburit att man gjort en översyn av verkställighetsarbetet inom Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket och utifrån det kommit fram till ett antal punkter där verkställighetsarbetet kan förbättras och standardiseras.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.