Provåk Citybanan på 60 sekunder

Publicerad

Den 6,9 kilometer långa tågtunneln öppnade den 10 juli 2017. Här har du möjlighet att åka den nya sträckan mellan Tomteboda och Stockholms södra – på 60 sekunder.

Citybanan som är en pendeltågstunnel sträcker sig mellan Tomteboda och Stockholms södra med två nya stationer vid Odenplan och T-Centralen.

Den officiella byggstarten av Citybanan var den 24 januari 2009 syftet med den nya tunneln är att den ska avlasta getingmidjan vid stadens södra infart, dubbla spårkapaciteten, öka punktligheten och göra järnvägsnätet mindre störningskänsligt.

Mångmiljardprojekt

Pendeltågstunneln ligger mellan 10 och 45 meter under mark och den totala kostnaden för bygget beräknas landa på 16,8 miljarder kronor.

Staten betalar tio miljarder, Stockholms läns landsting 4,5 miljarder, Stockholms stad 1 miljard,  och regionerna i Mälardalen och Östergötland (bland annat Uppsala) står för två miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Citybanan

Mer i ämnet