Rouzbeh Djalaie Visa alla (2)
Visa alla (2)

Radioproducent kopplar KD-politiker till kravallerna

Uppdaterad
Publicerad

P4 Stockholm-producenten Rouzbeh Djalaie pekar på sociala medier ut uttalanden från KD:s gruppledare i Stockholms stad, som exempel på vad som indirekt kan ha bidragit till helgens attacker mot personer med utländskt utseende.

Ett hundratal maskerade män attackerade i fredags kväll personer som såg utländska ut. I sociala medier skrev Djalaie, som är producent för P4 Stockholm och P5:

”Det här händer när politiker aningslöst målar upp gatubarn som samhällshot”. Längre ner citerar Djalaie, inför sina 800 vänner, ett uttalande från kristdemokraten Erik Slottner från förra veckan. Det handlar om kriminella gatubarn, om vilka Slottner sade ”Det här är ungdomar som är farliga för allmänheten och som vi måste kunna skydda oss mot”. Kristdemokraterna i stadshuset reagerar nu på att det uttalandet kopplas ihop med city-attackerna:

– Ja, med en otrolig förvåning att en person som är journalist i public service väljer att uttrycka sig på det sättet, och som jag uppfattar det, medvetet missuppfattar det jag sagt. Det är tråkigt och direkt olämpligt, säger Erik Slottner.

Inte direkt koppling

Men Rouzbeh Djalaie säger att han inte menade att Slottners uttalande var direkt kopplade till helgens attacker.

– Jag tror att han har uppfattat det så. Det är beklagligt, det var inte tänkt så.

Hur menade du?

– Jag menade att hur vi beskriver verkligheten spelar roll. Vilka ord vi använder. Om gatubarn som grupp beskrivs på ett visst sätt, det spelar roll. Det betyder inte att det är ett direkt orsakssamband mellan det som hände och det som politiker och vi säger.

Hantering av gatubarnen

Det var i förra veckan vi berättade om att socialtjänsten har svårt att hantera de nordafrikanska unga män som rör sig kring Stockholms central, och som enligt polisen ägnar sig åt misshandel, stölder, och ofredanden av kvinnor.

Det var i samband med det som Kristdemokraterna kritiserade Stockholms stad, och det var därifrån Rouzbeh Djalaie hämtade Erik Slottners citat. Erik Slottner säger i dag, att han inte tycker att det är en förmildrande omständighet att Rouzbeh Djalaie gjorde inläggen på sin privata Facebooksida.

– Man kan inte uttrycka sig på det här sättet som privatperson. Är man journalist eller politiker, så går faktiskt privatåsikter och yrkesutövandet hand i hand, säger han

Kan du känna någon självkritik att det blev så här?

Nej, inte i det här fallet, han har medvetet valt att missuppfatta mig. När jag läser vad han skriver på Facebook, där han väljer att vantolka lösryckta citat, då tycker inte jag att problemet har legat hos mig, utan då ligger problemet hos journalisten.

Men Rouzbeh Djalaie anser inte att hans inlägg går emot hans uppdrag inom public service om att vara opartisk.

– Jag har allmänt pratat om politiker, och om att vilka ord vi använder påverkar verkligheten. Jag har citerat hans kommentar utan att ha några åsikter om den alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rouzbeh Djalaie
Rouzbeh Djalaie
Erik Slottner (KD)
Erik Slottner (KD)