Nya regler gäller kring raketer på styrpinne inför årets nyårsfirande. Foto: TT/SVT

Raketer med styrpinne förbjudet inför nyår

Publicerad

Har du planer på att skjuta raketer på nyårafton? Då får du nog läsa på vad som gäller inför årets firande – då det införts nya regler för vilka typer av fyrverkerier som får användas.

Raketer med styrpinne är sedan i somras förbjudna för allmänheten – om man inte går en speciell utbildning.

– Det kostar några tusen kronor och tar minst ett par dagar att gå utbildningen, säger Agneta Jansson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

”Branschen har varit drivande”

Reglerna har främst införts för att minska olyckorna i samband med fyrverkerier. Enligt MSB så skadas årligen cirka 100 personer av fyrverkerier så pass allvarligt att de behöver uppsöka sjukvård.

– Det är faktiskt branschen själva som kom till oss och tyckte att vi skulle förbjuda den här sorten, säger Anna Jansson.

Stockholmarna positiva till färre fyrverkerier

I Stockholms stad så har man inför årets firande valt att dra ner på antalet fyrverkerier. Istället väljer man att använda sig av musik som ska samspela med fyrverkerierna, även kallad ”pyromusikal”. Och färre fyrverkerier generellt verkar vara något som stockholmarna är positiva till.

– Jag tycker att det är jättebra. Jag tycker att alla typer av fyrverkerier borde förbjudas, säger stockholmaren Anna Sjöström till SVT.

Hör mer om vad stockholmare tycker om årets nyårsfirande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.