Skjutningarna i förorten tas upp på Dramatens scen i höst. Foto: SVT/Dramaten

Rapparen tar plats på nationalscenen

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningarna i förorterna flyttar till scenen när Teater Fryshuset gästar Dramaten i höst. Genom dokumentära berättelser från offer och förövare vill man göra ett försök att förstå vilka krafter som satts i spinn.

I början av hösten sätts Anna Karenina upp för första gången på Dramaten. Det var en av nyheterna när nationalscenens program för hösten och nästa vår presenterades under torsdagen.

I det gedigna utbudet finns också andra välkända pjäser som till exempel Fadren av August Strindberg, Kung Oidipus, Tartuffe, Peer Gynt och uppsättningar av Lars Norén.

Skjutningar i förorten

Även om teatern har som syfte att genom skådespel på olika sätt lyfta fram dagsaktuella frågeställningar kanske det märks allra mest i pjäsen ”Klipp han”. En föreställning av gästspelande Teater Fryshuset som handlar om det växande våldet i svenska förorter.

– Jag har tyvärr en nära relation till den här problematiken. De senaste två åren har jag förlorat väldigt många vänner i förorten och många vänners småsyskon har gått bort, säger Roshanack Anoushe som också varit med och skrivit text och musik.

”Sjukaste att barn dör”

Roshanack Anoushe, kanske mer känd som rappartisten Rosh, tycker att det är viktigt och stort av Dramaten att ta upp problemet och på så sätt försöka få fler att få upp ögonen för problemen.

– Det sjukaste av allt är att det är barn som dör. Jag har fått gå på ovanligt många begravningar det här året, säger hon.

Uppsättningen ”Klipp han” har urpremiär på Lejonkulan i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.