Foto: SVT

Hör när råttan försöker gnaga sig igenom toaletten

Uppdaterad
Publicerad

Att hitta råttor i toaletten är ingen storstadsmyt, tvärtom en sanning som drabbar allt fler. För en dryg vecka sedan, när Per Gulbrandsen öppnade toalettdörren i sin lägenhet på Östermalm gjorde han en obehaglig upptäckt.

– Jag såg först en svart skepnad en morgon, nästa morgon en grå skepnad som bara försvann så fort ner i toastolen att vi inte såg vad det var för djur. Man såg bara vattnet darra i ringar i toaletten. Först på tredje dagen förstod vi, att det där måste vara råttor. Sedan började gnagandet, berättar han.

Per Gulbrandsen som jobbar med radio spelade självklart in ljudet, där man tydligt hör det skräckinjagande ljudet av något som försöker gnaga sig igenom toalettsitsen i trä. Det plumsar, knaprar och gnager, och oväsendet höll familjen vakna om nätterna.

”Ett vedervärdigt ljud”

– Detta ljud är ganska vedervärdigt, de plumsar ner, jag vet inte om de står på varandra när de gnager eller hur de gör.

Per Gulbrandsen lade ut ljudet på internet, något som fått lite oväntade konsekvenser.

– Det är tonsättare som visat sig vara intresserade av ljudet, så det kanske slutar i en ljudkomposition eller elektroakustik eller något som vi sedan kan spela på radion, säger Per Gulbrandsen.

Råttbesök i toaletten en gång i veckan

Toasitsen i trä är nu helt söndergnagd, den kommer man aldrig mer våga sitta på säger Per Gulbrandsen. Och trots att det låter som rena storstadslegenden så är det här ett vanligt och mycket verkligt problem. Enligt Håkan Kjellberg, skadeexpert på Anticimex så blir råttorna allt fler i Stockholm, hur många det finns är omöjligt att säga, men deras råttutryckningar ökar.

Minst en gång i veckan har de fall med råttor som kommer upp ur toaletten i Stockholm. Att bo flera trappor upp som Per Gulbrandsen är inget hinder för dem.

– Enligt Anticimex så är det en råttfamilj som hittat en liten avsats, just i vårt avloppssystem, och därifrån gör de sina utflykter, upp till oss, och enligt experterna så är de väldigt goda simmare.

Nu har värden och Anticimex satt in en propp i toaletten medan man spolar igenom systemet och sätter in en avancerad råttfälla i en avloppsledning, fällan är värmeutlöst och tar omedelbart död på varje råtta som vill igenom.

– Råttan spolas ut i avloppssystemet och blir till biogas, och sedan kör jag bil på råttan. Jag har kört bil på biogas i tio år, så det blir en fascinerande avslutning på den här historien.

Fram tills dess står en tung björnstaty vakt på toalocket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor tar sig upp genom toaletter

Mer i ämnet