Foto: TT

Råttan – en räddare i nöden

Uppdaterad
Publicerad

Råttor är inte så hemska som många tror. Nu visar forskning att de faktiskt kan visa empati, till och med när en smaskig chokladbit ligger i andra vågskålen.

På senaste tiden har invaderande råttor varit på tapeten, eller rättare sagt i toaletten.

En förmildrande omständighet kanske kan vara att råttor faktiskt kan visa empati. Åtminstone med varandra.

Japanska forskare placerade två råttor i var sitt utrymme i en låda som var delad på mitten med en genomskinlig plastvägg.

Den ena råttan tvingades simma runt, runt i vatten. En liten stege gjorde att djuret inte riskerade att drunkna, men råttor tycker inte om att simma.

Enda sättet att komma undan var om den andra råttan, som satt på torra land, tryckte mot en rund liten dörr så att den öppnades.

Efter några dagar hade de torrskodda råttorna lärt sig tricket och hjälpte sina blöta vänner genom att öppna dörren. Om de själva hade behövt trampa vatten blev viljan att hjälpa till ännu större.

Det ultimata testet blev en saftig chokladbit som placerades bakom en annan dörr. Nu blev råttorna tvungna att välja: Hjälpa sin vän, eller få pralinen.

Frestelsen till trots valde råttorna i 50-80 procent av fallen att hjälpa sin vän. Viljan att hjälpa var alltså större än suget efter kalorier, skriver forskarna i Animal Cognition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor tar sig upp genom toaletter

Mer i ämnet