Mannen polisanmäldes redan på försommaren 2017. Foto: SVT Grafik

Rättegång avslutad mot sexbrottsåtalad skolledare

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen avslutades rättegången mot den skolledare och lärare som står åtalad för flera grova sexuella övergrepp mot en nioårig elev. Mannen misstänks även för övergrepp och utnyttjande av barn för sexuell posering mot två andra elever när han var anställd på andra skolor i Stockholmsområdet.

Skolledaren greps i januari och häktades strax efteråt. Den 20 juni inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt.

– Jag har yrkat på 2,5 års fängelse. Jag hoppas att målsägandena och deras anhöriga får upprättelse och jag är nöjd med den utredning som genomförts, säger kammaråklagare Nicklas Englund.

Nioårig pojke

Det senaste fallet gäller en pojke som vid tiden var nio år. Enligt åtalet har övergreppen skett under skoltid och vid minst 20 tillfällen. Vid ett tillfälle ska läraren även tagit med eleven till sitt hem.

– Här är jag och försvaret oense. Jag säger att övergreppen skett vid 20 tillfällen plus ett tillfälle till, men försvaret anser att det är ungefär sju tillfällen, säger Nicklas Englund.

Åklagaren menar att brotten är grova eftersom mannen har utnyttjat sin ställning som ledare i skolorna och missbrukat det förtroende eleverna hade för honom.

Mannen polisanmäldes på försommaren 2017 av både skolan och föräldrarna till eleven. Efter tre veckor lades förundersökningen ned. Skolledaren sa då upp sig och började arbeta på skola i en annan kommun i Stockholms län.

Mannen erkänner

Men utredningen återupptogs när två före detta elever som i dag är i 20-årsåldern, polisanmälde skolledaren hösten 2018. Enligt åtalet begicks brotten mot de två före detta eleverna mellan åren 2009 och 2012. Mannen ska ha förmått eleverna att onanera inför webbkamera.

Den åtalade erkänner händelsen, men påstår att den skedde då de tidigare eleverna hade hunnit fylla 15 år.

– Enligt vårt sätt att se det är det oklart. Det finns utrymme för att påstå att de var 15 år, säger mannens försvarsadvokat Fredrik Brandel.

Försvaret anser att skolledaren borde dömas till skyddstillsyn och vård i stället för fängelsestraff.

– Han är ångerfull och inser att han måste ha hjälp med att ändra sitt beteende, säger Fredrik Brandel.

Den 10 juli väntas dom falla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer