Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Toppmäklaren står åtalad för grov ekonomisk brottslighet Foto: SVT grafik

Stjärnmäklare misstänks för ekobrott – förhandlingar inledd

Uppdaterad
Publicerad

Toppmäklarens karriär pekade spikrakt uppåt, men i maj förra året greps han efter ett tillslag från Ekobrottsmyndigheten. Under onsdagen inleddes rättegången mot mäklaren och tre andra som står åtalade för grov ekonomisk brottslighet.

Den välrenommerade mäklaren i Stockholm fick sin licens 2017 och har sedan dess profilerat sig på sociala medier och medverkat i olika poddar. År 2020 var han den mäklare som sålt flest lägenheter i Sverige, på ett värde över 1.3 miljarder kronor. Men idag inleddes åtalet mot honom i Stockholms tingsrätt.

Tillsammans med tre andra personer misstänks mäklaren ha vilselett banker att betala ut lån genom att ha förfalskat arbetsgivarintyg och lönespecifikationer. Dessutom misstänks personerna för grovt bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt.

Omfattande bevisning

Åklagare Linda Johansson säger att det finns omfattande bevisning. Ekobrottsmyndigheten beslagtog bland annat ett flertal datorer och mobiler i samband med den razzia som skedde på mäklarfirman i fjol.

– I fastighetsbranschen finns det en hög risk för penningtvätt, säger åklagare Linda Johansson, Ekobrottsmyndigheten.

– Min klient förnekar brott, säger mannens försvarsadvokat, Behrang Eslami.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inom loppet av fem år gjorde mäklaren elva privata bostadsförsäljningar – se SVT:s kartläggning av affärerna i klippet. Foto: Storyblocks & SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.