Tingsrätten/Övervakningsbilder på mannen som rånade en man som låg på t-banespåret vid Sandsborg. Foto: ABC/Scanpix.

Spårtjuv och offer möttes i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Han låg på spåret i sju minuter innan tåget körde på honom. I rätten mötte han tjuven som vittjade hans fickor.

– Jag hade önskat att han hade sagt till spärrvakten att jag låg där, sade mannen, som skadades svårt.

Den misstänkte 28-åringen, som erkänt brottet, bad gång på gång om förlåtelse när rättegången inleddes i Södertörns tingsrätt på måndagen.

Han sade också att han var rädd att bli anklagad för att ha knuffat ner mannen på spåret.

T-banetjuven

– I mitt hemland kan man när man hjälper en skadad person bli beskylld för att ha skadat honom, sade mannen, som dolde sitt ansikte bakom en vit frottéhandduk.

Lämnade mannen

Övervakningsfilmer från den uppmärksammade stölden, där det syns hur den misstänkte hoppar ned på spåret och stjäl mannens saker, visades på stora skärmar i rättssalen.

Många har upprörts över hur tjuven låtit bli att rädda mannen undan tåget, vilket i sig inte är olagligt. Det som hände 38-åringen är tragiskt, underströk Clea Sangborn, 28-åringens advokat.

– Men det är inte det som ska prövas juridiskt utan det brott som skedde på spåret. Man måste sära på det som är juridiskt felaktigt och moraliskt felaktigt.

Grät i rättssalen

Den bestulne mannen, som kom i rullstol till rätten, minns inget från händelsen. Hans sista minne är från en krog i centrala Stockholm.

– Jag vet inte ens vad jag gör i tunnelbanan. Jag brukar åka taxi hem efter fester, berättade han.

28-åringen, som började gråta under förhöret i rätten, kallade stölden för ”en dum idé”.

– Hade jag vetat att det fanns kameror skulle jag inte ha stulit från honom utan jag skulle ha hjälpt honom, säger han.

Åklagaren yrkade på tre och ett halvt års fängelse samt utvisning, eftersom mannen är tunisisk medborgare.

– Jag har svårt att se en stöld som är mer kallblodig och hänsynslös, sade Patric Olivero, 38-åringens biträde i rätten.

Domen meddelas 23 oktober.

Utvalda twittringar från rättegången

13.37: ”Jag stal för att jag behövde pengar till att äta” säger den tilltalade i sitt försvar om stölden vid Enskede”, skrev ABC:s Hanna Weiderud från Södertörns tingsrätt.

14.17: ”Filmsekvens visar att gärningsmannens ”vinkning” till spärrvakten skedde innan stölden och inte efter” – om stölden från den avsvimmade mannen på spåret vid Sandsborg.

14.59: ”'Det är konstigt att sånt här kan hända och att ingen hjälpte mig' säger mannen som blev bestulen på spåret och överkörd av tåget.”

15.01: ”'Jag ångrar vad jag gjort och hoppas du kan förlåta mig' säger gärningsmannen till mannen som han stal ifrån på spåret”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

T-banetjuven

Mer i ämnet