Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hovrättsråd Mari-Ann Roos berätta varför rättegången tas om. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mordrättegång måste tas om efter brister i tolkning

Uppdaterad
Publicerad

I juli dömdes en tonåring till sju års fängelse för mordet på en skolkamrat i Märsta. Nu måste rättegången i tingsrätten tas om då tolkningen av förhöret med den åtalade var för dålig.

I februari i år hittades en 15-årig pojke död i ett skogsområde i Märsta. Han hade då varit saknad i en vecka. En skolkamrat till pojken anhölls misstänkt för mordet och dömdes i tingsrätten till sju års fängelse och livstids utvisning.

Men nu måste rättegången tas om.

I tingsrätten tolkades förhöret med den åtalade tonåringen från hans modersmål till svenska. Men sedan domen överklagats har hovrätten uppmärksammat att tolkningen i tingsrätten var så bristfällig att förhöret måste tas om, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

– Tolkningen var så pass undermålig att vi inte fick klarhet i den tilltalades berättelse om händelseförloppet, säger Mari-Ann Roos, hovrättsråd vid Svea hovrätt.

Hovrätten: Kan ha haft betydelse för domen

Hovrätten menar att felet är så allvarligt att det kan ha haft betydelse för hur tingsrätten har värderat den dömdes berättelse och hur tingsrätten dömt i målet.

Nu måste hela målet tas om i tingsrätten för att nya förhör ska kunna hållas där och den dömde få en rättvis rättegång, skriver hovrätten.

Avböjer kommentar

Rådmannen Nils Sjöblom var rättens ordförande under förhandlingarna i tingsrätten. Han ville under tisdagen inte uttala sig om det faktum att hela rättegången måste tas om.

– Jag avböjer att kommentera. Det är ändå hovrättens bedömning, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer