Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, statsminister Stefan Löfven och rikspolischef Anders Thornberg. Foto: TT

Reaktioner i Almedalen efter söndagens skjutningar i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Tre skjutningar inom loppet av några timmar under söndagen. Ett dystert facit för Stockholmsområdet, där 11 personer skjutits ihjäl hittills i år. Politikerveckan i Almedalen pågår och nu kommer reaktioner från flera håll, däribland rikspolischefen, polisens nationella operativa avdelning, statsministern och oppositionsledaren. 

Noa-chefen: Militära automatvapen används

Svenska Dagbladet har talat med Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa. ”Utvecklingen är oacceptabel. I flera av fallen används militära automatvapen. Vi ser en minskning av antalet skadade i skjutvapenvåld, men dödandet går inte ner”, säger Noa-chefen till tidningen.

Almedalen 2019

Rikspolischefen: Utomordentligt allvarligt läge

Rikspolischefen Anders Thornberg kallar läget “utomordentligt allvarligt” i en intervju med Dagens Nyheter, men betonar samtidigt att man inte har tappat greppet om gängen. I en intervju med Svenska Dagbladet säger Thornberg att en av de viktigaste uppgifterna för polisen är att stoppa tillväxten av unga kriminella. “För varje ung man som blir skjuten, står det 10-15 nya beredda att kliva in”, sa rikspolischefen under ett seminarium i Almedalen, enligt TT.

Oppositionen: Extrem situation för ett land som inte är i krig

Måndagen var Moderaternas dag under politikerveckan och partiledaren Ulf Kristersson beskrev situationen som ”extrem för ett land som inte är i krig”.

Statsministern: Utredning presenteras under tisdagen

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) måste staten agera kraftfullt efter att våldet visat sitt fula ansikte, skriver Aftonbladet. Under tisdagen kommer en utredning att överlämnas till inrikesministern Mikael Damberg (S) vid en pressträff i Almedalen, med förslag som ska försvåra innehav av skjutvapen och sprängmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2019

Mer i ämnet