”I morgon presenterar en utredning nya åtgärder som ska försvåra ytterligare för gängkriminella att befatta sig med skjutvapen och sprängmedel.”, skriver Damberg till SVT Nyheter. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Mikael Damberg om skjutningarna i Stockholm: ”Oerhört allvarliga”

Uppdaterad
Publicerad

Tre skjutningar med två döda – på en kväll. Nu kommenterar inrikesminister Mikael Damberg (S) det våldsammaste dygnet i Stockholm på länge. ”Vi har haft kontakt med Polismyndigheten”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Två personer sköts ihjäl och två skadades allvarligt i de tre skjutningarna i Stockholmsområdet på söndagskvällen. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter beskriver inrikesministern Mikael Damberg händelserna som ”oerhört allvarliga”.

”Polisen kraftsamlar för att utreda brotten och skapa trygghet i de lokalområden där detta inträffade. Polisen har upprättat en stab för att hantera skjutningen i Blackeberg och i Sollentuna. Man arbetar vidare för att förebygga ytterligare skjutningar, man arbetar med trygghetsskapande åtgärder samt att utreda de aktuella brotten.”

Ska försvåra för gängkriminella”

En person har anhållits misstänkt för mord under måndagen och polisen klassar situationen som en särskild händelse.

Mikael Damberg uppger att man har varit i kontakt med polismyndigheten för att se till att den har tillräckliga resurser, och att nya insatser mot gängvåldet kommer att presenteras på tisdag.

”I morgon presenterar en utredning nya åtgärder som ska försvåra ytterligare för gängkriminella att befatta sig med skjutvapen och sprängmedel”, skriver Damberg till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.