Chefläkare Elda Sparrelid om hur de nya provtagningarna kommer att gå till. Foto: Sandra Kjellström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Region Stockholm: Så kommer coronatesterna göras framöver

Uppdaterad
Publicerad

Mycket snart ska man kunna testa sig för covid-19 på sin vårdcentral, meddelade Region Stockholm på en pressträff på tisdagen. Regionen har nu kapacitet för att testa 40 000 personer i veckan och man ska nu börja testa de med så kallade samhällsviktiga jobb.

– När det gäller provtagning är det en viktig metod för att klargöra om de symptom man har härrör från covid-19, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Kapacitet på 40 000 prov

Han lägger till att om det visar sig att man inte har det kan man återgå till arbetet när man är provtagen. I dag har Region Stockholm en kapacitet för drygt 40 000 prover per vecka för pågående infektion, enligt regionen. Det är cirka 15 000 prover mer än vad som krävs för att nå regionens andel av nationella mål.

– Vi fortsätter nu att bygga ut kapaciteten för provtagning i takt med behovet, säger Björn Eriksson.

Folhälsomyndigheten har en prioriteringsordning med fyra patientgrupper.

– Vi har prioriterat de som ska läggas in på sjukhus och vi har fortfarande den som högst prioriterad. Prioritet två har vi också kunnat provta under några veckor, personal inom sjukvård och omsorg. Där har vi först prioriterat personal på särskilda boenden. Vi har kunnat utöka det till akutsjukhus och sjukvårdsinrättningar, säger Björn Eriksson.

Från och med i måndags testar också Region Stockholm alla, både personal och boende, på samtliga äldreboende i Stockholms län. Man testar både för pågående infektion och för antikroppar, det vill säga, om någon haft infektionen.

Nu tester på samhällsviktiga verksamheter

Det som är nytt nu är att regionen också ska börja testa personer inom prioriteringsgrupp tre – personal inom övrig samhällsviktiga verksamheter.

– Nästa steg i arbetet är att säkerställa att våra prioriterade grupper använder sig av möjligheten att bli provtagna. Vi kommer också att från och med nu planera för grupp tre, säger Björn Eriksson.

Sjuka ska också kunna bli provtagna på vårdcentraler och husläkarmottagningar, men det handlar inte om att gå och testa sig bara för att man vill veta om man har covid-19. Man måste ha symptom också.

– Har man tecken på covid-19 och bedöms utav läkare att göra det här provet ska man kunna ringa sin vårdcentral eller 1177 för att får vägledning, säger Björn Eriksson.

Tester på vårdcentraler ska komma igång i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet