Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Stockholm slopar pendeltågsavtalet med MTR Foto: Lisa Liljefors, SVT

Region Stockholm slopar pendeltågsavtalet med MTR

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm förlänger inte pendeltågsavtalet med MTR. Det meddelar SL i ett pressmeddelande under onsdagen.

MTR får fortsätta att driva pendeltågstrafiken fram till 2026, då avtalet går ut. Efter det tar en ny operatör över, som trafikförvaltningen i Region Stockholm nu ska upphandla.

– Sett till hela avtalsperioden har pendeltågstrafiken haft en god utveckling sedan MTR tog över 2016. Sedan i höstas har dock problemen varit stora och den utvärdering som vi genomfört visar att avtalet har brister som försämrar leveransen. Därför väljer vi att inte förlänga avtalet, säger David Lagneholm, förvaltningschef vid trafikförvaltningen och vd för SL, i ett pressmeddelande.

Enligt SL innebär det nuvarande avtalet att MTR har svårt att få ekonomiska förutsättningar att leverera trafik av tillräckligt hög kvalitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi turerna kring tågvärdarna på en minut. Foto: Tomas Oneborg/TT

SVT Nyheter Stockholm har sökt SL för en kommentar, men presstjänsten meddelar att de inte kommer att ställa upp på en intervju under onsdagen. SVT söker även MTR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.