Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: TT

Region Stockholm tillbaka i stabsläge: ”Antal smittade tydligt på väg ner”

Uppdaterad
Publicerad

Med ordet ”äntligen” inledde Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, fredagens pressträff. Antalet konstaterade smittade av covid-19 och antalet patienter som vårdas vid länets sjukhus, är tydligt på väg ner.

Just nu vårdas 241 personer för covid-19 vid länets sjukhus och 62 personer behöver intensvivård. Det är en tydlig minskning enligt Region Stockholm.

– Så få patienter med covid-19 har vi inte haft sedan mitten av februari. Därför har jag idag beslutat att förändra beredskapsläget från näst högsta nivå, förstärkningläge, till den lägsta nivån stabsläge, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Fortfarande konstateras flera hundra smittade varje dag i länet, och två till tre personer avlider.

– Tack vare vaccinationer och varmare väder kan kurvan fortsätta neråt, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

906 000 vaccinerade i Region Stockholm

37 procent av länets befolkning som är över 18 år var under fredagen vaccinerade och vaccinationstakten ökar. Enligt vaccinsamordnare Magnus Thyberg ligger regionen långt före tidsplanen.

– Nu i slutet av vecka 20 har vi kommit så långt att vi redan nu erbjuder vaccination för de som är 45 och äldre, säger Magnus Thyberg.

Öppnar fler mottagningar

För att inte riskera att tappa vaccinationstakten öppnar regionen ytterligare två vaccinationsmottagningar. En i Tumba på Storvretens vårdcentral och en i Södertälje, på Sydgatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.