Situationen på våra sjukhus ser ljusare ut, men Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, ser tre orosmoln vid horisonten. Foto: Jessica Gow / TT

Regionen varnar för en tredje våg

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinbrist, mutationer och internationella erfarenheter om en tredje våg är de tre orosmoln som regionen ser just nu, det var budskapet när regionen höll pressträff under onsdagen.

– Man blir mycket bekymrad när man nu ser en tendens till ökat antal konstaterade fall med covid-19 smitta, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vecka 5 hade Region Stockholm 3223 fall av covid-19 och på en vecka ökade antalet fall till 4000, en ökning med 24,1 procent, enligt regionen.

Corona i Stockholm
Så här har utvecklingen av bekräftat smittade förändrats per vecka i Region Stockholm sedan vecka 27, början på juli. Foto: SVT Design

– Nu följer vi utvecklingen vad som händer vecka 7. Samtidigt kan vi se en nedgång av antal patienter som vårdas på sjukhus, säger Björn Eriksson, på dagens pressträff.

”Undvik resor och nya kontakter”

Inför sportlovet uppmanar hälso- och sjukvårdsdirektören stockholmarna att undvika resor och nya kontakter.

– Om man väljer att ändå resa måste man göra det på ett smittsäkert sätt, fortsätt att följa våra rekommendationer, säger Björn Eriksson.

Vaccinationsamordnaren: Går åt fel håll i februari

Magnus Thyberg som är ansvarig för samordningen av vaccinationen kunde inte ge någon tydlig tidsplan. Det går inte att boka tid för vaccin än utan det är fortsatt personer i prioriterade grupper så som de med hemtjänst som vaccineras nu.

– Det går åt fel håll i februari och vi har fått färre doser än vi planerat för, det är bristen på vaccin som begränsar vaccinationerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet