Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson håller pressträff om den allvarliga situationen i Stockholms län. Foto: TT

Nästan all planerad vård i Stockholm ställs in till den sista januari

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm ställer in vård som inte är akut och nödvändig fram till 31 januari nästa år. Om det behövs kan detta förlängas ytterligare.

Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson föreslog tidigare idag för politikerna att nästan all planerad vård ska att ställas in så man får loss så mycket vårdpersonal som möjligt.

Hälso- och sjukvårdsnämnden fattade beslutet om förslaget senare på tisdagen.

Corona i Stockholm

– Vi har historiskt stort vårdbehov, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, på en pressträff under tisdagen.

Det vårdas cirka 800 covid-patienter på länets sjukhus, och det har legat runt den siffran i en vecka. Under måndagen höjdes beredskapsläget.

– Vi har ökat behov av intensivvård också. Just nu ligger cirka 90 covid-patienter på intensiven, och så många platser har vi i vanliga fall. Det är en mycket hög siffra.

Smittspridningen minskar inte

Eriksson säger att det här är ett resultat av den höga smittspridningen.

– Vi ser inga tendenser till att smittspridningen minskar.

Sedan i oktober när covid-patienter åter ökade har kraven blivit mycket höga igen på vårdpersonalen, med tung skyddsutrustning och förlängda arbetspass. Det har fortsatt öka sedan i oktober och vårdbehovet är mycket stort, säger Eriksson.

Planerad vård ställs in

Enligt Björn Eriksson är det stor skillnad på covid-vården nu och i våras, man har mer utrustning, medicin och kunskap. Det man saknar är vårdutbildad personal. Därför måste man nu fokusera på akut och nödvändig vård.

– Jag föreslår därför idag till nämnden att ställa in planerad vård som inte är nödvändig och akut, för att frigöra resurser till den akuta vården, i ett första skede fram till 31 januari, säger Björn Eriksson.

All administrativ personal som har vårdutbildning ska ställa om till arbete direkt inom den akuta verksamheten.

– Att skjuta upp viss planerad vård har sitt pris. Värkande knän och höfter får stå tillbaka, det tar ytterligare en tid innan de patienterna får sin vård. Vi behöver se till att alla hjälper till, genom att följa rekommendationer och allmänna råd vi har, säger Björn Eriksson.

TIPSA OSS: Har du påverkats av corona på ett oväntat sätt eller har du en historia du tycker vi borde berätta? Mejla oss på SVT Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet