Regionens chefläkare: ”Vi behöver se över riktlinjerna”

Uppdaterad
Publicerad

Riktlinjerna för vilken skyddsutrustning personal som vårdar covid-19-smittade patienter ska bära har varit onyanserad och därmed inte förståtts på rätt sätt, enligt regionens chefläkare Elda Sparrelid. Efter vårdpersonalens hårda kritik ska regionen ge tydligare rekommendationer om vilken utrustning olika vårdsituationer kräver.

Chefsläkaren Elda Sparrelid kan inte säga när de nya riktlinjerna kommer, men att arbetet ska ske så fort som möjligt.

– Våra riktlinjer har varit för onyanserade, och inte förståtts av all sjukvårdspersonal, säger Ella Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Corona i Stockholm

Tvetydig kunskap

Folkhälsomyndigheten skriver i de nya nationella riktlinjerna som släpptes på måndagen att vid arbete nära patienter ska personal bära munskydd. Oftast räcker kortärmat skyddsförkläde, men om man riskerar att utsättas för ”kraftig förorening av kläder eller underarmar” rekommenderas långärmat förkläde. Myndigheten refererar på måndagens presskonferens till vetenskaplig kunskap från WHO, men säger samtidigt att det saknas publicerade vetenskapliga studier.

På tisdagen släppte även den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, nya riktlinjer för skyddsutrustning. De rekommenderar långärmat och munskydd för personal som vårdar covid-19-smittade patienter, eller patienter som misstänks vara smittade.

Levererar för en dag i taget

Enligt Elda Sparrelid finns det tillräckligt med skyddsutrustning just nu, men gruppen som sköter leveranserna delar ut utrustning till sjukhusen dag för dag. Hur länge det räcker kan hon inte svara på.

– Vi är inte uthålliga, säger hon.

*I klippet ovan svarar Elda Sparrelid på detaljer kring skyddsutrustning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet