Regionens testlådor missbrukades – två personer tog över 100 testkit

Uppdaterad
Publicerad

Sen i december har det gått att hämta ut och lämna in testkit för covid-19 i utställda lådor vid fem sjukhus och vårdcentraler. Men möjligheten att plocka ut självtest på egen hand har missbrukats och därför väljer regionen att backa verksamheten.

– Vid ett tillfälle var det två personer som tog över 100 stycken tester samtidigt från självplockslådorna, säger en av de som jobbat med verksamheten vid Karolinska universitetslaboratoriet till SVT.

62-årige Kent Svensson är sjuk och blev hänvisad att hämta ett kit i Jordbros självplockslåda. Men när hans syster kom dit var det tomt i lådan så han blev utan.

– Man blir förbannad över att det inte går att ha lådorna obevakade, säger han.

Projektet skalas ner istället för att utökas

I ett mejl till SVT skriver Caroline Sjöberg vid Karolinska universitetslaboratoriet att fler kit tagits än vad som lämnats in i lådorna. För tillfället behöver systemet utvecklas till att exempelvis inkludera en stationsvärd som övervakar så att invånare inte hamstrar kit.

Just nu finns självplockslådor bara i Jordbro och Upplands Väsby. De andra lådorna som stod vid Odenplan, Skärholmen och Danderyd har tagits bort och det planeras inte några nya för tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.