Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur de nya lådorna kommer att fungera i klippet. Foto: SVT Design

Snart kan du lägga covidtest på lådan

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm startar ett pilotprojekt med lådor, där man hämtar och lämnar in sitt testkit för covid-19. Lådorna kommer stå vid vårdcentraler och sjukhus och personer med e-legitimation ska kunna använda tjänsten utan att boka tid.

Pilotprojektet med testlådor där man både kan hämta och lämna egenprovtagningskit startar under första delen av december. Fem lådor kommer att placeras utanför sjukhus och vårdcentraler i Upplands Väsby, Odenplan, Skärholmen, Danderyd och Jordbro.

– Det här är framförallt ett sätt att öka tillgängligheten för allmänheten, men det är också mer kostnadseffektivt eftersom det behövs färre transporter och mindre personal, säger Jimmy Stenmark, verksamhetsutvecklare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Efter utvärdering kommer regionen att besluta huruvida lådmodellen ska permanentas, vilket tidigast kan ske i början av 2022.

Används redan i andra regioner

I regioner som Kalmar, Örebro och på Gotland är lådor med egenprovtagning redan i bruk sen en tid. I Örebro har lådorna blivit det enda sättet att göra provtagning i regionen.

– Det här har ersatt annan provtagning. Nu finns testlådorna på alla länets 30 olika vårdcentraler. För de som saknar e-legitimation går det att boka tid för provtagning på vårdcentralen, säger Maria Gunnarsson samordnare för provtagning av covid-19.

Vårdcentraler och sjukhus som tittar till lådorna. Lådan har en kapacitet på cirka 200 prover åt gången. Underleverantörer tömmer lådan en gång om dagen och ser till att det finns tillräckligt med testkit att hämta.

Ålder för tester är från 6 år och uppåt.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer