Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taxan för elsparkcykelbolagen skjuts på framtiden. Foto: SVT

Nya regler skulle ge färre elsparkcyklar – juridisk miss sätter stopp

Uppdaterad
Publicerad

För att hejda det växande beståndet av elsparkcyklar ville Stockholms stad tvinga skoterbolagen att betala en taxa på 1400 kronor för varje elsparkcykel. Men förslaget, som var tänkt att börja gälla den 1 juli, skjuts på framtiden efter en juridisk miss.

– Vi upptäckte bland annat att reglerna kunde tolkas så att även cykelhandlare som ställer ut cyklar till försäljning på gatan omfattades av taxan, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Tidigast efter sommaren kan nya regler och taxa finnas på plats eftersom beslutet måste klubbas i Stockholms stads kommunfullmäktige.

Kan bli parkeringszoner i sommar

Ytterligare förslag som lovades till sommaren var parkeringsförbud på vissa platser och uppmärkta parkeringsplatser. Inte heller här finns en tidpunkt för när detta ska vara på plats.

Förra säsongen rullade omkring 14 000 elsparkcyklar på gatorna och för att få bukt med att fordonen står i vägen vill de styrande politikerna i Stockholm ställa högre krav på företagen.

källa: Stockholm stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.