Hör Hanna Sjöstedt prata om männen som söker sig till KAST. Foto: SVT

Rekordmånga män i Stockholm söker hjälp – för att sluta köpa sex

Publicerad

Allt fler söker sig till Stockholms stads kommunala stödverksamhet, KAST, för att sluta köpa sexuella tjänster. Ifjol kontaktade 188 personer verksamheten, vilket är en ökning med 35 procent från 2019.

– Vi märker att fler hör av sig och vill ha hjälp, säger socialsekreteraren Hanna Sjöstedt som jobbar med KAST.

Det handlar om 166 sexköpare och 22 anhöriga, som kontaktade KAST i Stockholm förra året. En toppnotering för mottagningen som tror att polisens insatser och den mediala uppmärksamheten kring sexhandeln gjort sitt för att få männen att söka hjälp.

– Vi märker att fler hör av sig och speciellt om KAST har nämnts så får nog en del upp ett hopp och tänker: ”det finns ett ställe dit även jag, som gör de här sakerna, kan söka mig”, säger Hanna Sjöstedt som är socialsekreterare på KAST-verksamheten i Stockholm.

Hanna Sjöstedt är socialsekreterare inom KAST-verksamheten i Stockholm och hon berättar om männen som vill sluta köpa sex. – Många är etablerade i samhället och har familj och barn, säger hon. Foto: Jimmy Kirvesmäki/SVT

Verksamheten som funnits sedan år 2000 erbjuder bland annat stöd och samtalsterapi kring sexköp och porrkonsumtion.

Hör Hanna Sjöstedt prata om männen som söker sig till KAST – i videon.

Så många män har sökt hjälp hos KAST

2020: 166 klienter – 22 anhöriga

2019: 121 klienter – 18 anhöriga

2018: 138 klienter – 13 anhöriga

2017: 105 klienter – 4 anhöriga

Kontaktuppgifter till KAST:

Telefon: 020-220 440

Mail: kast@stockholm.se

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.