Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ännu fler fall om återbetalning av andrahandshyra väntas inkomma i år. Hör hyresnämnden förklara hur det skulle påverka dem. Foto: SVT

Rekordmånga vill ha tillbaka pengar för hög andrahandshyra

Uppdaterad
Publicerad

2023 var ett rekordår då nästan dubbelt så många ansökte om att få tillbaka pengar efter att ha betalat en för hög andrahandshyra, jämfört med året innan. I år väntas det bli ännu fler, när bolag driver allt fler fall åt privatpersoner. Hyresnämnden larmar nu om att de inte hinner med alla ärenden.

752 personer i landet ansökte i fjol om att få tillbaka pengar efter att ha betalat en för hög andrahandshyra. Majoriteten av fallen rör Stockholm, visar siffror från Hyres- och arrendenämnden som SVT Nyheter Stockholm begärt ut. Och antalet ärenden ser ut att öka i ännu högre takt i år.

Eva Mellander Tell är myndighetschef för Stockholmsnämnden. Hon säger att nämnden jobbat länge för att få ner handläggningstiderna men att de nu riskerar att tappa motivationen.

– Det är just sådana ärenden som återbetalning av hyra som jag ser som mest oroande hur vi ska hantera, utan att helt sabotera våra omloppstider och handläggningstider, säger hon.

Hyresnämnden belastad – när många söker ersättning

En av dem som nyligen fick rätt i hyresnämnden är Younès, som fick tillbaka 28 000 kronor efter att ha betalat för mycket i andrahandshyra.

Det är olagligt att ta för mycket betalt när man hyr ut i andrahand. Den som har betalat för mycket kan få pengarna tillbaka, ett faktum som flera företag har byggt sin affärsmodell på. Ett av bolagen som driver privatpersoners ärenden säger nu att man snart ska lämna in 3 000 nya fall till nämnden.

– Om hyresnämnden är belastad nu så kommer det bli värre. Men det kommer bli bättre för samhället och bättre för alla andrahandshyresgäster, säger Alban Dautaj, grundare till företaget Orimlig hyra.

Vill se lagändring kring andrahandshyror

Men är det verkligen en rimlig affärsidé om det leder till att en myndighet blir överbelastad?

– Absolut. Idén går ju ut på att andrahandshyresgäster får rättvisa. Det är ju det lagstiftaren vill. Fler måste söka, säger Alban Dautaj.

Han tycker snarare att man borde ändra i lagen så att alla ärenden inte måste tas upp i hyresnämnden.

I videon: Hör hyresnämnden och företaget som driver privatpersoners ärenden om att fler ansöker om att få tillbaka pengar från sin andrahandshyra.

Antal fall om återbetalning av hyra

I Stockholms län:

2023: 636 st

2022: 283 st

2021: 147 st

I riket:

2023: 752 st

2022: 421 st

2021: 238 st

Ungefär en femtedel av ärendena som avgjorts får bifall och därmed pengarna tillbaka. Men det kan vara fler än så, eftersom vissa ärenden skrivs av när parterna kommit överens utan hyresnämnden.

Källa: Hyres- och arrendenämnden i Stockholm

Att få tillbaka överhyra – så säger lagen

Den som hyr ut en lägenhet i andra hand måste enligt lag ta ut en skälig hyra, alltså en hyra som inte är för hög.

Utgångspunkten är att andrahandshyresgästen inte ska betala mer än vad förstahandshyresgästen gör. En möblerad lägenhet får hyras ut med ett pålägg på max 15 procent av vad förstahandshyresgästen betalar, och denne får inte heller ta mer betalt för saker som el och wifi än vad det faktiskt kostar.

Om man har betalat för mycket i hyra har man rätt att få tillbaka den del som inte har varit skälig. I så fall kan man vända sig till hyresnämnden. Ett första steg är att ta reda på vad förstahandshyresgästen faktiskt betalar.

För uthyrning av en bostad som man äger, exempelvis bostadsrätt eller villa, gäller andra regler.

Källa: Hyres- och arrendenämnden i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.