Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Younès Naim jämföra andrahandsmarknaden i Stockholm med andra länder som han bott i. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Younès betalade för hög hyra – fick tillbaka 28 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

23 kvadratmeter utan tillgång till kök. För det fick Younès Naim från Frankrike betala 6 000 kronor i månaden. Nu har Hyres- och arrendenämnden slagit fast att han betalade dubbelt så mycket i hyra som han borde ha gjort – och han får tillbaka 28 000 kronor.

Younès Naim hyrde en del av en lägenhet i Stockholm i nio månader. Till en början reagerade han inte alls på hyran. Men när hyresvärden började komma med märkliga påståenden blev han misstänksam och kontaktade Hyresgästföreningen, som började nysta i fallet.

Det visade sig bland annat att förstahandshyresgästen betalade cirka 9 700 kronor i hyra 2023. Younès Naim betalade alltså mer än hälften av hyran, trots att han bara hade tillgång till en fjärdedel av lägenheten.

Saknade bevis – betalade hyran kontant

Han betalade hyran kontant och hade nästan inga bevis på hur mycket han betalade. Men när han bestämt sig för att ta fallet till domstol lyckades han få hyresvärden att swisha tillbaka depositionen på en månadshyra.

– Jag visste att en sådan transaktion skulle vara tillräckligt för att bevisa att vi hade den hyresgäst-hyresvärd-relationen, säger han.

Domstolen gav honom rätt och enligt nämnden har han betalat nästan 28 000 kronor för mycket under tiden han bott i lägenheten. Pengar som han nu har fått tillbaka.

2023 var ett rekordår då nästan dubbelt så många ansökte om att få tillbaka pengar efter att ha betalat en för hög andrahandshyra, jämfört med året innan.

I videon: Hör Younès jämföra andrahandsmarknaden i Stockholm med andra länder.

Så löd domen

När man hyr ut en hyresrätt får man inte ta ut en högre hyra än vad man själv betalar, med undantag för ett påslag på tio procent om lägenheten är möblerad och ytterligare påslag för till exempel el och internet.

När en del av en lägenhet hyrs ut, som i det här fallet, räknar man på hur stor del av lägenheten det handlar om. Hyresnämnden kom fram till att det Younès Naim borde ha betalat för sin del var 2 987 kronor 2023. Hyresvärden ska alltså betala tillbaka cirka 28 000 kronor till honom.

Källa: Hyres- och arrendenämnden i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.