I Norra Djurgårdsstaden byggs det tusentals nya lägenheter. Foto: SVT.

Byggandet skjuter i höjden

Publicerad

Bostadsproduktionen är lika hög som under 70-talets rekordår.

Svensk byggindustri går starkt. Framför allt i Stockholms län, där över en tredjedel av hela landets byggmarknad finns. Framför allt byggs det mycket bostäder, visar en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier.

– När det gäller byggandet av flerbostadshus är vi uppe i nivåer som motsvarar 70-talets rekordår, säger Johan Deremar, nationalekonom Sveriges Byggindustrier.

Stor efterfrågan på bostäder

Att efterfrågan på nyproducerade lägenheter stigit så kraftigt beror enligt rapporten på att  Riksbanken sänkt räntan och att hushållens disponibla inkomster har ökat de senaste åren.

– Stark konjunktur liksom politisk vilja i regionen gör att bostadsbyggandet skjuter i höjden. Det som hotar den positiva utvecklingen är bristen på arbetskraft. Våra medlemsföretag har svårt att rekrytera platschefer och produktionsledande personal, säger Elisabeth Martin, vd Stockholms Byggmästareförening, i ett pressmeddelande.

Stora infrastrukturprojekt i regionen

Nästa år spås dock bostadsbyggandet minska något. Däremot kommer det att vara fortsatt hög aktivitet på vägbyggandet.

– Av våra storstadsregioner är det Stockholm och Göteborg som går väldigt bra. De flesta stora infrastrukturprojekt som just nu byggs i Sverige finns just i dessa två regioner, säger Johan Deremar.

Stark byggkonjunktur

Byggkonjunkturen är stark i nästan hela Sverige just nu. I fjol  påbörjades 46.900 nya bostäder och i år bedöms antalet öka med över 20 procent till 61.000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer