De flesta vill undvika akutmottagningen och ringer 1177 för att ta reda på var de kan få råd istället. Foto: TT

Rekordstora förluster för akutsjukhusen

Publicerad

De stora akutsjukhusen går back med nära en miljard kronor.

821 miljoner kronor – så mycket väntas akutsjukhusen gå back med under 2014, det visar en ny landstingsprognos som Dagens Nyheter har tagit del av. Det här är 200 miljoner mer än vad höstens prognos visade.

Aldrig varit värre

Det här innebär rekordstora förluster för Stockholms akutsjukhus. Allvarligast är situationen för Karolinska universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.

– Sjukhusens budgetavvikelser har i absolut tal aldrig varit större, säger landstingsdirektör Toivo Heinsoo, till Dagens Nyheter,

I relation till omsättning är problemen ungefär lika stora på Stockholms stora sjukhus.

Kraftiga åtgärdspaket

De stora förlusterna för akutsjukhusen ska stoppas med kraftiga åtgärdspaket som just nu förhandlas fram mellan landstinget och sjukhusledningarna, det skriver Dagens Nyheter.

Det här är någonting som personalen protesterar mot då de menar att både verksamheten och patientsäkerheten hotas med åtgärdspaket.

Finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) säger till Dagens Nyheter att han tar sjukhusens röda siffror på största allvar, och att det är enorma summor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet