Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektor Maria Nordheden Gard om hur skolhunden Iggy fick henne och Adriana att komma närmare varandra. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Rektorn: ”För alla som kände Adriana var hon extremt levande”

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Adriana var bara dagar från att börja i sjunde klass när hon sköts till döds. På skolan hon gick, finns nu ett träd planterat i hennes minne. 

– Det var viktigt att göra något konkret, beständigt och levande, säger rektor Maria Nordheden Gard.

Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka är en liten skola med ett 20-tal elever i varje klass. Alla hade mer eller mindre en personlig relation till Adriana.

– Hela det första läsåret – och egentligen fortfarande – har vi försökt bearbeta det som har hänt. Självklart kommer man aldrig över en sådan här sak, säger Maria Nordheden Gard.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

För att hedra Adrianas minne har skolan planterat ett bokträd.

– De nya eleverna som är sex år kanske inte kände Adriana alls, men det ska ändå finnas en plats här på skolgården som alla vet är av den här anledningen.

Hör mer om trädet och om Marias relation till Adriana i videon.

Minnesfond i Adrianas namn

Skolan har även upprättat en minnesfond som årligen ska dela ut två utmärkelser: Ett till en organisation, som arbetar brottsförebyggande med fokus på ungdomar, och ett till en elev.

Det är elever i årskurs nio som får utse en organisation och en elevjury bestämmer vem som ska få elevstipendiet.

– Det ska gå till någon som lever i Adrianas anda. Någon som är en bra kompis eller som tar ställning i orättvisor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet