René Lobos lämnade liv som kriminell och är nu aktuell som poet på scen när Dramaten firar 10-årsjubileet av Spoken Word. Foto: SVT

René Lobos lade kriminaliteten bakom sig och blev poet

Uppdaterad
Publicerad

René Lobos i Stockholm levde under många år i en kriminell värld där droger och våld var ständigt närvarande. Men för några år sedan, i fängelset, bestämde han sig för att någonting måste förändras. En av vägarna ut blev poesi.

Isolerad från andra satt René Lobos inne på anstalt. Hans kriminella bakgrund hade lett honom dit. Väl där växte orden inom honom och med tiden fick René Lobos, via Fryshusets avhopparverksamhet och via Teater Fryshuset, kontakt med regissören Niklas Mesaros på Kungliga Dramaten i Stockholm. Nu är han aktuell som poet på scen när Dramaten firar 10-årsjubileet av Spoken Word, vilket SVT Nyheter Stockholm rapporterat om tidigare.

I videon ovan ser och hör du René Lobos klä en resa i ord, en resa genom identitetskris och en känsla av att inte känna sig som en del av samhället.

Hela reportaget ser du i programmet Sverige! på lördag klockan 18.15 i SVT1 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.