Se reportaget från Stockholms skärgård där sälexperterna undersöker hur sälar försvunnit från platser där de tidigare sett i tusentals. Foto: Simon Stanford/Kajsa Grandell

Reportage: ”Det brukar vara fullt med gråsälar – men nu är det tomt”

Uppdaterad
Publicerad

Sälforskare oroas över att det blivit färre gråsälar i Stockholms ytterskärgård. En bidragande orsak kan vara den nya licensjakten, som infördes i år. Men också att tjuvjakt i området kan ha skrämt sälarna att söka nya platser.- Det brukar vara som att titta rakt ner i en bikupa. Sälar precis överallt så att klipporna knappt syns, men nu är det tomt, säger Olle Karlsson sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Frilansjournalisten Johan Candert, Deep Sea Reporter åkte med sälforskaren Olle Kalssson ut till yttersta kustbandet i Stockholms skärgård för att se hur den nya licensjakten på gråsäl och misstänkt tjuvjakt påverkat sälbeståndet.

– Gråsäl är ju en art som orsakar konflikter med kustnära fiske. Licens- och tjuvjakt leder till att sälar rör sig längre in i skärgården och där vill vi ju inte ha dem. Det gör ju licensjakten kontraproduktiv, säger Olle Karlsson.

Se reportaget om hur jakt- och tjuvjakt på gråsäl kan ha påverkat sälbeståndet.

Ny licensjakt på gråsälar

För att minska beståndet av gråsäl tillåter Naturvårdsveket sen i våras licensjakt  Tidigare var det skyddsjakt på gråsälar. Då fick de bara skjutas om sälen befann sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrevs. Men licensjakt tillåter jakt trots att det saknas skadeproblem.

Licensjakt gäller från april 2020 till 31 januari 2021.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.