Riccardomålet blir offentligt

Publicerad

Rättegången i Svea hovrätt om dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani ska i sin helhet vara offentlig. Det överraskande beslutet lämnade hovrätten när målet på måndagen på nytt togs upp till prövning.

När rättegången hölls i Stockholms tingsrätt i december i fjol hölls större delen av förhandlingen bakom stängda dörrar, med hänsyn till bland annat de åtalades låga ålder.

När frågan om offentlighet togs upp under den första rättegångsdagen i Svea hovrätt krävde åklagaren och flera av advokaterna att den fortsatta förhandlingen skulle vara stängd. Efter en mycket kort överläggning meddelade därefter rättens ordförande, tidigare hovrättslagmannen Olof Forsberg, att hela rättegången ska vara öppen.

-Med hänsyn till att en del av förhandlingen varit offentlig i såväl tingsrätten som hovrätten anser hovrätten inte att det finns stöd i lagen att hålla förhandlingen bakom stängda dörrar, sade Forsberg.

Stort intresse
Beslutet togs ändå emot positivt av försvararna.
-Nu får alla ta del av den bevisning som finns. Hovrättens bedömning att offentligheten inte kan skada är riktig, säger advokat Leif Silbersky.

Den förra rättegången i tingsrätten fick en dramatisk inledning när en 32-årig man bland åhörarna hotade en av de åtalade pojkarna genom att sikta på honom med en pistolliknande gest. Mannen har nu åtalats för olaga hot.

Intresset för Riccardo-målet är fortsatt stort. Kön av åhörare växte snabbt utanför Stockholms tingsrätts säkerhetssal där hovrättens förhandling hålls av säkerhetsskäl. I kön fanns många skolelever med lärare.

Strängare straff
Måndagen ägnades till stor del åt en genomgång av tingsrättens dom och åt åklagarens och advokaternas sakframställningar. Först på eftermiddagen inleddes det första förhöret med en av de åtalade tonårspojkarna.

Stockholms tingsrätt dömde tre av de fyra mordåtalade pojkarna till tre års sluten ungdomsvård för grov misshandel och vållande till annans död. En fjärde frikändes.

Åklagaren kräver stränga straff för samtliga fyra. Han vill att händelsen ska bedömas som mord eller åtminstone dråp. Pojkarna kräver att bli helt frikända. Ingen av dem tar på sig ansvaret för Riccardo Campogianis död.

Rättegången ska pågå i sex dagar, utspridda under en dryg månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer