Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alby i Botkyrka kommun är den enda stadsdelen som tagit del av regeringens satsning. Hör Riksrevisionens kritik i videon. Foto: TT/Janerik Henriksson

Riksrevisionen riktar stark kritik mot regeringens miljardsatsning

Publicerad

För tre år sen öronmärkte regeringen 2,5 miljarder för bland annat renovering av bostäder i socioekonomiskt utsatta områden. Men i Stockholms län har bara ett enda bostadsbolag kunnat ta del av pengarna.

Riksrevisionen konstaterar brister i stödets utformning som de menar bland annat berodde på att regeringen inte tagit fram tillräckliga beslutsunderlag för hur man som fastighetsägare skulle kunna ta del av stödet.

– Det här är en misslyckad satsning. Hade regeringen gjort ordentliga analyser innan man införde det här stödet så hade man kunnat förutse det här låga intresset, säger Linda Sahlén Östman, som är projektledare på Riksrevisionen.

”Relativt få har kunnat söka stödet”

Målet med bidraget från regeringen var att öka renoveringstakten, göra fastigheterna mer energieffektiva och skydda hyresgästerna från orimliga hyreshöjningar. Men bara drygt 353 miljoner av pengarna som skulle fördelas har beviljats.

I Stockholms län är det endast Stockholms kooperativa bostadsförening, SKB, som beviljats drygt 15 miljoner kronor i bidrag för en fastighet i Botkyrka.

– Det finns flera typer av brister, dels en krånglig ansökningsprocess för fastighetsägarna. Dessutom har relativt få fastighetsägare kunnat söka bidrag på grund av en områdesavgränsning, säger Linda Sahlén Östman, som är projektledare på Riksrevisionen.

Områdesavgränsningen har gjort så att en större del av pengarna har gått till glesbygden istället för till storstäderna.

– Den här avgränsningen som man valt har slagit så att storstadsregioner får en lägre andel som är berättigade att söka bidraget medan det blir en högre andel i glesbygd. Regeringen har riktat bidraget till områden där boende har låg betalningsförmåga men det är inte säkert att de utvalda områdena är de som har störst renoveringsbehov och energieffektiviseringsbehov, säger Linda Sahlén Östman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer