Sjöpolisen om vattenskotrar: ”Problemet är konstant trots att vi lägger ner mer tid” Foto: SVT

Riktad polisinsats ska minska problemen med vattenskotrar

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar sjöpolisen i Stockholm på att stoppa buskörningen med vattenskotrar. En ny riktad insats mot vattenskotrar ska minska de ordningsproblem som uppstår i hela regionen, från Norrtälje till Södertälje.
– Vi ser ett mönster att det är unga män med ingen sjövana, säger Johan Skogfeldt, sjöpolis.

De är tre sjöpoliser med två vattenskotrar som ska bevaka Stockholms skärgård från Norrtälje till Södertälje, med fokus på vattenskoterförare som inte följer sjöreglerna.

– Vi ser redan att vi skriver fler rapporter och delat ut böter om höga hastigheter och vårdslöshet i trafik, säger Johan Skogfeldt, gruppchef sjöpolisen Stockholm.

”Minst en skoter i veckan stulen”

Vikten på en vattenskoter är omkring 500 kilo och maxhastigheten ligger mellan 90 – 130 kilometer i timmen. Åldergränsen för att köra vattenskoter är 15 år.

– Vi ser att många förare kör med höga hastigheter nära badande vilket innebär stor fara. Vi gör alltid en slagning på föraren och vattenskotern. Minst en skoter i veckan är stulen, säger Johan Johan Skogfeldt, gruppchef sjöpolisen Stockholm.

Hör mer i klippet ovan.

Vattenskoter Hastighet: mellan 90 – 130 kilometer i timmen (48 – 70 knop). Krav: Föraren måste ha fyllt 15 år.

Snöskoter Hastighet: 70 kilometer i timmen. Krav: Hjälm, B-körkort eller förarbevis för snöskoter. Föraren måste ha fyllt 16 år.

Moped Hastighet: 45 kilometer i timmen. Krav: Hjälm och mopedkörkort. Föraren måste ha fyllt 15 år.

Lätt motorcykel Hastighet: Den ska komma upp 90 kilometer i timmen vid övningkörning. Krav: Hjälm och A1-körkort. Föraren måste ha fyllt 16 år.

Mellanstor motorcykel Hastighet: Den ska komma upp i minst 100 kilometer i timmen vid övningskörning. Krav: Hjälm och A2-körkort. Föraren måste ha fyllt 18 år.

Tung motorcykel Hastighet: Den ska komma upp i minst 100 kilometer i timmen vid övningskörning. Krav: Hjälm och A-körkort. Föraren måste ha fyllt 20 år.

Källa: Transportstyrelsen/ Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer