Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stockholms kajakklubbar: ”Utöka förbudet mot vattenskoter” Foto: SVT

Stockholms kajakklubbar: ”Utöka förbudet mot vattenskoter”

Publicerad

Efter flera obehagliga upplevelser i mötet mellan kajaker och vattenskotrar vill Stockholms kajakklubbar se ett utökat förbud mot vattenskotrar i centrala Stockholm. Nu uppmanar Stockholms kajakklubb och Örnsbergs kajaksällskap sina medlemmar att berätta om de tillfällen när mötet känts hotfullt.

Efter vattenskoterolyckan i Karlbergskanalen förra helgen, då en förare miste kontrollen och med hög fart körde in i ett träd, så vill Liberalerna i Kungsholmens stadsdelsnämnd se ett vattenskoterförbud efter Ulvsundasjön, Karlbergskanalen och Hornsbergs strand.

Men förbudet måste utökas, det anser kajakklubbarna i centrala Stockholm som vill se ett förbud öster om Karlbergskanalen mot Riddarfjärden och Långholmen. Nu ska kanotisternas möten med vattenskotrar dokumenteras och sen ska politikerna uppvaktas.

– Från början tyckte medlemmarna att vattenskoterförarna störde. Idag är det ett mer kriminellt beteende där medlemmar blivit omringade och en del har blivit påkörda, säger Ingemar Persson, ordförande i Stockholms kajakklubb.

”Skrämmande när de kommer”

Vattenskotern väger omkring 500 kilo och maxhastigheten är mellan 90 – 130 kilometer i timmen.

– Många medlemmar tycker att det är skrämmande när de kommer emot en och man vet inte vad avsikten är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer