Lise Tamm Foto: TT

Nya chefen: ”Rinkeby är nästan som en krigszon”

Uppdaterad
Publicerad

Fler poliser räcker inte, man måste börja tänka som man gör när man jobbar i krigszoner för att komma till rätta med problemen i Rinkeby, enligt Lise Tamm. Efter årsskiftet tillträder hon som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Det som de här unga männen ägnar sig åt, de skjuter och kastar granater och den typen av saker, sådant gör man i krig. Det hör inte hemma i en vanlig förort.

Lise Tamm är chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren och kommer själv från Västerort och var mycket i Rinkeby som ung.

”Ett antal unga män terroriserar befolkningen”

– Jag var där nyligen och besökte Rinkeby, jag såg positiva saker och såg att man renoverat mycket och har gjort mycket väldigt fint. Men jag kunde konstatera av vad poliserna berättade för mig när jag var där att det råder en tystnadskultur, det finns en hederskultur, kvinnor kan inte röra sig fritt som de vill på kvällarna, säger Lise Tamm, och lägger till:

– Det finns ett antal unga män som terroriserar befolkningen, det är inte juste mot de som bor i Rinkeby att de ska behöva ha det så.

”En krigszon”

Hon menar att majoriteten av befolkningen är skötsam och jobbar hårt, medan det är en liten del som förstör.

– Jag menar att Rinkeby är som en krigszon, säger Lise Tamm, som först pratade med Studio ett.

Hon menar att man kan ta efter goda exempel på hur man jobbat i andra länder efter krig och nämner som exempel hur man avväpnat farc-gerillan i Colombia.

”Satsa på kvinnorna”

Lise Tamm tycker inte att myndigheterna har tillräckliga verktyg för att ta itu med problemen, och menar att det inte räcker med bara polisen.

– De här männen är unga och då ska vi inte ha dem häktade, då måste socialtjänsten få de redskap de behöver för att kunna ta hand om de här ungdomarna, för att ge dem en chans och hopp om ett annat liv än att vara kriminell.

Går det att vända trenden?

-Jag träffade en polisman, och frågade vad han tyckte, hans goda råd var att satsa på kvinnorna, det får bli mitt slutord också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.