Ungdomens hus har hållit stängt för ungdomar i tre månader. Foto: Moa Ferm/SVT

Ungdomens hus i Rinkeby öppet igen

Uppdaterad
Publicerad

Kvällsverksamheten i Ungdomens hus i Rinkeby stängdes efter en hotfull situation i november där maskerade män tog sig in i lokalen. Nu har flera säkerhetsbrister rättats till och huset kan öppnas upp för ungdomar igen.

Det var i mitten av november som fyra maskerade män tog sig in i ungdomshuset, tittade runt och gick igen, en situation som personalen upplevde som hotfull.

Efter att händelsen polisanmälts och en riskanalys genomförts begärde facket skyddstopp av Träffpunkten, en verksamhet för unga mellan 16-19 år, tills säkerheten i lokalen setts över.

– Den allvarligaste bristen var att det fanns många dörrar som stod öppna men rutinerna behövde även ses över, säger Riita Eddib, huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal.

Nu först tre månader senare är ungdomarna välkomna tillbaka till sitt hus.

– Vi började med att låsa dörrarna. Nu används brickor, alla föreningar och skolor som jobbar i huset har fått låsbrickor. Vi har skapat rutiner för besök och fritidsverksamheten har fått en egen ingång, vi har flyttat ingången till gaveln och det går inte längre att komma in via yttre trappor. Det har även satts upp bättre belysning kring huset.

”Går inte bygga bort problem”

Förändringar som var nödvändiga, enligt enhetschefen Stefan Lindström.

– Personalen har inte kunnat ha någon riktig koll på vem som befunnit sig i huset tidigare. Nu skiljer vi på verksamheterna, de som rör sig på nedervåningen är föreningar och skolor som har egna brickor. Och ungdomsverksamheten håller till på övervåningen, säger han.

Under tiden som verksamheten varit stängd har personalen gått en utbildning i hur man hanterar extrema situationer.

– Vi vet ju inte vad som hade hänt om de maskerade männen hade hittat den de letade efter, det har ju skjutits på restauranger i närheten. Hos vissa i personalen finns det fortfarande en osäkerhet, alla känner sig inte helt trygga, det går ju inte att bygga bort problem, säger Stefan Lindström.

Nu vill han försöka få en annan inriktning på verksamheten.

– Det har varit för mycket häng, vi kommer fokusera på studier, arbete och samhällsinformation även på kvällstid, säger Stefan Lindström, enhetschef för Ungdomens hus.

Varför tog det så lång tid?

– Jag tycker att förvaltningen har samarbetat jättebra, men låssystemet har tagit lång tid att få på plats. Det har varit positivt att verksamheten har varit igång i andra lokaler, annars hade det varit katastrof att det tagit så lång tid, säger Riita Eddib.

Jobbtorg har varit öppet

Dagverksamheten i huset, där unga vuxna får hjälp att söka jobb och studera, har varit öppen som vanligt. Viss kvällsverksamhet har flyttats till andra lokaler eller skett utomhus.

Huvudskyddsombudet Riita Eddib är nöjd med hur säkerhetsbristerna åtgärdats.

– Ibland går inte arbetsmiljö och budget ihop men i det här fallet har man inte pratat om pengar, utan om behovet för lokalerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.